Pro děti je vypouštění ryb velkým zážitkem. Foto: ORLEN Unipetrol
Zajímavosti

Most – Po půlroce se děti a rybáři z Českého rybářského svazu opět setkali u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě na tradičním zarybňování řeky Bíliny. Při letošním jarním vypouštění svůj domov v Bílině nalezlo na 400 kg ryb.

 Nadace ORLEN Unipetrol, která vypouštění organizuje a finančně podporuje, pomáhá s údržbou vodního ekosystému Bíliny jejím zarybňováním dvakrát do roka. Na vypouštění do řeky zve pravidelně školáky ze základních škol, kteří tak poznávají život v českých tocích.

„Vypouštěním ryb organizujeme dvakrát ročně a podporujeme tím pestrost života pod hladinou řeky Bíliny. Vypouštění takového množství ryb je navíc velkým zážitkem pro děti z místní základní školy, kteří si za asistence rybářů mohou na ryby sáhnout a sami je vypustit do řeky vlastníma rukama,“ říká k letošnímu vysazování ryb Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Do řeky jsou vypouštěny tradiční druhy ryb, mezi které patří např. líni, cejni, plotice či perlíni. Složení a poměr jednotlivých druhů ryb určuje Český rybářský svaz podle předchozího monitoringu četnosti druhů v Bílině. Při samotném vypouštění rybáři dětem vypráví o podvodním životě v českých řekách a o zajímavostech ze života ryb. Ekologické centrum v Mostě pro ně navíc připravuje různá výuková stanoviště a hry.

„Při každém vysazování ryb máme pro děti připravený doprovodný program. Na začátku akce se děti dozví od rybářů spoustu zajímavostí z vodní říše, které pak využijí při plnění úkolů na stanovištích, která jsou rozmístěna podél řeky. Děti vždy nejvíce baví kreativní úkoly, jejichž výsledek si pak mohou po akci odnést s sebou,“ dodává Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most.

ORLEN Unipetrol touto tradiční akcí, kterou organizuje už od roku 2010, pomáhá zvyšovat rybí populaci Bíliny a šířit povědomí o ochraně přírody mezi dětmi ze základních škol a dětských domovů. Do zarybňování řeky Bíliny již skupina ORLEN Unipetrol investovala více než jeden milion korun, za které bylo nakoupeno a vypuštěno do vody přibližně 11 tun původních druhů ryb. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru