Preventisté jízdy na „černo“ se na zastávkách MHD osvědčují
Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – V boji proti neplatícím cestujícím v městské hromadné dopravě zavedl ústecký dopravní podnik novou zbraň. Preventisté takzvané jízdy na „černo“, na vytipovaných zastávkách, před vstupem do vozu kontrolují cestující, zda mají připravený platný jízdní doklad.

Vyškolení kontroloři jsou oblečení do oranžové reflexní vesty s nápisem Dopravního podniku města Ústí nad Labem a prokazují se odznakem přepravní kontroly. Pro zajištění jejich bezpečnosti jsou s nimi na zastávce také ústečtí strážníci. „Při první kontrole byl odliv cestujících ze zastávky Mojžíř sídliště markantní, kdy za pár minut se vrátili s nově pořízenou jízdenkou a byl jim umožněn nástup do vozu. Někteří cestující také na zastávce čekají, ale když vidí, že kontrola na zastávce zůstává i po odjetí několika spojů, pošlou si žádost o SMS jízdenku. Evidujeme i zvýšený počet prodaných jízdenek přímo u řidiče. Jakmile se na zastávce objevíme opakovaně, cestující už tuší, co bude následovat, a přijdou již s platnou jízdenkou. Vidíme tak určitý pokrok v naší práci. Hlavně cestující, kteří si pravidelně kupují časové kupóny, tuto činnost vnímají pozitivně,“ uvedl Milan Hrudka, vedoucí přepravní kontroly.

Český národ je podle slov kontrolorů ovšem vychytralý. „Cestující nám často ukáže před vstupem do vozidla nově zakoupenou jízdenku, ale při samotném nastupování si ji vymění za již použitou a označí ji. Ta je ovšem neplatná. Při kontrolách jsme byli nuceni změnit strategii, kdy je další osoba přítomna právě u označovače a sleduje cestujícího, jak označuje novou jízdenku,“ dodal jeden z přepravních kontrolorů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru