NÁVOD: Jakým způsobem hlasovat tento pátek a sobotu ve volbách?
Hlasovací lístek. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR – V pátek 5. a v sobotu 6. října se konají volby. Na některých místech budou voliči vhazovat do volebních schránek i tři hlasovací lístky.

Volební místnosti budou otevřené v pátek 5. října od 14 do 22 hod. a v sobotu 6. října od 8 do 14 hod. Poté začnou okrskové volební komise sčítat hlasy a zpracovávat zápisy, které budou předávat Českému statistickému úřadu k centrálnímu zpracování výsledků.

Ve volebních okrscích, kde se budou volby do zastupitelstev obcí konat společně s volbami do Senátu, budou hlasovací lístky i úřední obálky barevně odlišeny. „Pro volby do zastupitelstev obcí budou úřední obálky a hlasovací lístky šedé, pro senátní volby pak žluté barvy. Volič vloží každý hlasovací lístek do úřední obálky stejné barvy, jakou má hlasovací lístek,“ vysvětluje Soňa Krpálková z oddělení zpracování výsledků voleb ČSÚ.

Tam, kde se volí do zastupitelstev obcí a současně do městských částí nebo obvodů, vloží volič oba příslušné hlasovací lístky do jedné úřední obálky. Hlasovací lístek pro volbu zastupitelstva města a hlasovací lístek pro volbu zastupitelstva městské části či obvodu tedy vloží do jedné obálky určené pro volby do zastupitelstev obcí. Třetí lístek vloží do obálky pro senátní volby.

Hlasování

Ve volební místnosti volič prokáže svou totožnost a státní občanství platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem České republiky. Občan jiného členského státu Evropské unie se prokáže průkazem o povolení k pobytu. Na požádání obdrží volič od volební komise nový hlasovací lístek. Následně se odebere za plentu, kde je místo vyhrazené pro jeho úpravu. Volič má maximálně tolik hlasů, kolik je členů zastupitelstva. Hlasy může rozdělit třemi různými způsoby.

1) Výběr jedné volební strany

Pokud volič chce vybrat pouze jednu stranu, označí ji křížkem ve čtverečku (velký čtverec) v záhlaví u názvu této strany. Dává tak hlas všem kandidátům této strany. Neoznačuje žádné jednotlivé kandidáty, na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, krajských zastupitelstev a Evropského parlamentu neuděluje ani preferenční hlasy. Při označení více než jedné volební strany je hlasovací lístek neplatný.

2) Výběr jednotlivých kandidátů

Na rozdíl od jiných typů voleb mohou lidé v komunálních volbách vybírat kandidáty z různých volebních stran (proto jsou všechny kandidující subjekty uvedeny na jednom hlasovacím lístku). Každého vybraného kandidáta označí jednotlivě křížkem v rámečku u jeho jména. Počet takto označených kandidátů je libovolný, nesmí však přesáhnout počet členů městského zastupitelstva. Pokud tento počet přesáhne, je hlasovací lístek neplatný.

3) Kombinace výběru volební strany a jednotlivých kandidátů

Je možné, že volič chce podpořit jednu z volebních stran, ale zároveň dát hlas i jednotlivým kandidátům z jiných subjektů. V takovém případě označí danou volební stranu stejně jako v prvním případě a navíc libovolný počet kandidátů z ostatních volebních stran jako v druhém případě. Za každý hlas udělený jinému kandidátovi se odebere jeden hlas hlavní straně, kterou volič označil.

Výsledky voleb

Sčítání hlasů začne ihned po uzavření volebních místností, tedy v sobotu 6. října ve 14 hodin. Průběžné výsledky voleb budou známy během odpoledne, konečné pak podle předpokladů večer nebo v noci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru