Uzavřenou ubytovnu na Střekově čeká další deratizace. K množení švábů přispělo zřejmě i tropické léto
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Střekov – Další deratizací projde v pátek (7. září) uzavřená ubytovna přezdívaná Modrá v Purkyňově ulici na Střekově. Redakci E – Ústí.cz to uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

„Naši zaměstnanci denně jezdí dohlížet, jak probíhá vyklízení objektu. Na pátek je naplánována deratizace,“ uvedla k aktuální situaci Lenka Šimůnková.

Obyvatele žijící v okolí bývalé ubytovny si již několik týdnů stěžují na větší výskyt švábovitého hmyzu, který se měl údajně do jejich domácností rozšířit z uzavřené nemovitosti. Michaela Winklerová, mluvčí společnosti CPI, která bývalou ubytovnu „Modrá“ vlastní, uvedla, že půjde o třetí deratizaci objektu. „Nepopíráme, že v objektu byl prokazatelný výskyt hmyzu. Bývalá ubytovna je však již přes dva měsíce uzavřená, takže nemůže jít o aktuální místo, ze kterého se šíří. Provádíme postupné vyklízení celého domu a další čistící práce. V okolí vlastníme další nemovitosti, takže i naší velkou snahou je, aby se co nejrychleji a nejefektivněji problém vyřešil,“ řekla Michaela Winklerová.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem upozornila, že Střekov není jediným místem, kde aktuálně místní trápí množící se švábovitý hmyz. „Jeho výskyt ve větším množství byl zaznamenám i v dalších městech v České republice,“ dodala Lenka Šimůnková. S množícím se švábovitým hmyzem se letos v létě potýkali například v nedalekém Mostě.

Nabízí se tak otázka, zda za jeho zvýšený výskyt nemůže například nejen nesprávné nakládání s potravinami a odpadky, ale i extrémně suché počasí posledních týdnů. Severočeský entomolog Pavel Krásenský, který se několik let zabývá životem švábovitého hmyzu, tuto možnost nevyloučil. „Problémy s výskytem švábovitého hmyzu zaznamenáváme každé léto. Že se letos více hovoří o jeho výskytu v domácnostech, mohlo ovlivnit i suché, tropické dlouhotrvající počasí, kdy se hmyz stahoval do vlhkého pro něj přirozeného prostředí s dostatkem potravy,“ uvedl Pavel Krásenský.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru