Zebra učí děti ohleduplnosti k ostatním účastníkům silničního provozu
Celorepublikový projekt Zebra se za tebe nerozhlédne ve Velkém Březně na Ústecku. 4x Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústecko – Z autobusu vystupuje houf dětí a míří k přechodu pro chodce. Těsně před ním školáky zastavují policistky v bílé čepici a reflexní bundě. Hlídky dopravní policie se na Ústecku zapojily celorepublikové akce Zebra se za tebe nerozhlédne. (Psali jsme).

Děti postupně odpovídají strážkyním zákona na otázky, jaké jsou povinnosti chodce před vstupem do silnice nebo jak se při přecházení správně chovat. Policistky rovněž školáky upozorňují, že i když jsou na přechodu, neznamená, že mají absolutní přednost. „Vždy vyčkejte na reakci řidiče. Rozejděte se, až když auto začne zpomalovat nebo úplně zastaví. Při střetu jste to hlavně vy, kdo utrpí zranění,“ vysvětlují dětem ženy v uniformě. Odměnou za správné odpovědi a vyslechnutí rad jsou pro školáky reflexní prvky a další dárky.

Akce se účastní i preventistka kriminality ústecké policie Daniela Vrůblová. „Jde o jedenáctý ročník celorepublikového projektu Zebra se za tebe nerozhlédne. Akce se koná vždy na jaře a první školní týden v září. Cílem je dětem, a nejen jim, zdůrazňovat, že i chodec je účastníkem silničního provozu a musí se řídit silničním zákonem,“ uvedla policistka.

Spousty lidí namítá, že například v Ústí nad Labem, na přechody u škol dohlížejí strážníci, a celorepublikový projekt Zebra se za tebe nerozhlédne, jen „tříští síly“ dopravní policie. „Naše úloha je úplně jiná než městských strážníků. Hlídky dopravní policie v rámci prevence upozorňují přecházející, že i oni mají své povinnosti a musí se chovat ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu. Nejde jen o to zastavit provoz a umožnit chodci bezpečné přejití vozovky,“ dodala Daniela Vrůblová.

Do silnice smí chodec vstoupit až po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní, rozhlédni se vlevo, vpravo, a zase vlevo, rychle přejdi. Chodec si musí počínat tak, aby měl řidič šanci zastavit auto před přechodem. Chodec nesmí vbíhat před jedoucí auta.

0604zebra

0604zebra2

0604zebra3

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru