Ústečané si budou moci nechat zkontrolovat zdravotní kondici
Zdravý raut na Dni zdraví. Zdroj: archiv UJEP v Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V rámci připomenutí Světového dne zdraví nabídne Ústečanům laboratoř pro studium chronických onemocnění Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) bezplatné vyšetření kvality jejich zdraví. Vyšetření jsou časově nenáročná a návštěvník se okamžitě dozví výsledek. Budovu fakulty najdou zájemci v ulici Velká Hradební na rohu křižovatky s ulicí Bratislavská.

Mluvčí UJEP Jana Šiková uvedla, že akce proběhne ve čtvrtek 6. dubna, tedy den před svátkem Světového dne zdraví. „Dveře naší zdravotnické fakulty otevřeme návštěvníkům od 12.00 do 15.00 hodin. V Laboratoři pro studium chronických onemocnění budou na ně čekat studenti oborů fyzioterapie a ergoterapie. Ti zde budou pod dohledem vedoucí Laboratoře provádět jednotlivá vyšetření. A nebude jich málo,“ doplnila mluvčí.

Fakulta zdravotnických studií se v nabídce pro veřejnost zaměří přímo na nejčastější rizikové faktory takzvaných civilizačních chorob, ale i na další testy celkové fyzické kondice. „Konkrétně například na orientační určení hladiny glykémie (hladiny krevního cukru) z kapky krve. Vyšší hladina glykémie může být totiž základním projevem cukrovky (diabetes mellitus). V nabídce bude také měření krevního tlaku pomocí digitálního tonometru. Hypertenze (vysoký krevní tlak) vzniká jako následek některých srdečních onemocnění, onemocnění ledvin nebo například z důvodu obezity,“ dodala Jana Šiková.

Dalšími vyšetřeními, která budou moci návštěvníci absolvovat, je analýza složení lidského těla na přístroji BodyJett, který určuje podíl tukové a svalové tkáně a množství tělesné vody, vypočítá BMI (body mass index) a bazální metabolismus. „Tyto údaje by měl znát každý, kdo se snaží redukovat svoji tělesnou hmotnost. Další ukazatel kardiovaskulárního rizika je možné změřit díky tzv. WHR indexu (waist to hip ratio), který sleduje poměr obvodu pasu a boků. Vzájemný poměr – index – určuje typ postavy a s ním spojená zdravotní rizika. Jako spíše kondiční ukazatel zdraví bude k dispozici ruční dynamometrie, tedy určení síly stisku ruky a jeho vyhodnocení s ohledem na věk a pohlaví,“ řekla závěrem mluvčí UJEP Jana Šiková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru