Historické vlaky vyjedou ze Střekova do Zubrnic
Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Střekov – Svézt se dobovými vlaky mohou od soboty 1. dubna milovníci historie železnice. Zubrnická museální železnice zahajuje svůj provoz.

V letošním roce je schéma provozu velmi podobné jako loni. Jezdit budou čtyři páry vlaků ze Střekova do Zubrnic, a zpět. Hlavní přípoje jsou ve stanici Střekov, pro rok 2017 z obou směrů, od Litoměřic (Mělníku, Lysé) a nově z nádraží Západ (Teplice, Most, Děčín).

Historické vlaky jsou zaintegrovány do tarifu Dopravy Ústeckého kraje (DKÚ), a jízdenku je možné koupit jak v prodejních místech dopravců a v linkových autobusech, tak v pokladnách Českých drah (ČD) v rámci Ústeckého kraje. V pokladnách ČD je pouze při nákupu nutné speciálně upozornit pokladníka na požadavek použití tarifu Dopravy Ústeckého kraje a nikoliv tarifu ČD. Při cestě tam a zpět je nutné zakoupit dvě jízdenky. Jedna, která má Zubrnice jako bod cílový. Druhá jako bod výchozí. U druhé je však nutné ohlídat si časovou platnost, aby cesta zpět proběhla v čase platnosti jízdenky. Zpáteční jízdenku jako takovou tarif DÚK nezná.

Na Střekově mohou před odjezdem cestující zavítat do parní vodárny, která byla postavena v roce 1873 a spuštěna do provozu při příležitosti zprovoznění úseku Rakouské severozápadní dráhy z Lysé do Děčína 1. ledna roku 1874. Vodárna má otevřeno od 10.00 do 18.00 hodin.

V Zubrnicích cestující mohou nahlédnout do železničního muzea, které má otevřeno od 10.00 do 17.00 hodin. K vidění jsou kromě historických vozů, staré fotografie, dokumenty, různé železniční „drobnosti“ související s historií dráhy. Srdcem expozice ve skladišti je funkční modelové kolejiště stanice Levín v měřítku 1:45. V nádražní budově je dále umístěna dopravní kancelář výpravčího s dobovým vybavením, čekárna pro cestující a místnost mapující činnosti zdejšího spolku zachraňujícího trať a nádražíčko.

3103 zmz1

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru