Do Stadic k pomníku Přemysla Oráče se vydala tisícovka lidí
Návštěvníci na setkání ve Stadicích. Foto Krajský úřad Ústeckého kraje
Ústí nad Labem

Ústecko – Tisícovka lidí se zúčastnila sobotního setkání u pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích. Šlo už o 14. ročník oslavy práce zemědělců, ale také například lesníků. Součástí byl celodenní bohatý kulturní a zábavný program a staročeský jarmark.

„Tato tradiční akce není jen připomenutím pověsti o povolání Přemysla kněžnou Libuší na královský stolec ze severu Čech do Prahy a o počátku české státnosti a založení rodu Přemyslovců, ale i příležitostí vzdát poctu zemědělcům a všem, kteří se starají o půdu, lesy, o pěstování plodin, o chov užitkových zvířat, o potravinářství a gastronomii,“ upřesnil Zdeněk Rytíř z Krajského úřadu Ústecké kraje.

„Jsem rád, že dnešní akci využily jako příležitost prezentovat své výsledky krajské střední školy, které připravují budoucí zemědělce, potravináře a lesníky. Přeji těmto našim školám, aby se jim dařilo získávat žáky, kteří budou pokračovateli poselství a tradice Přemysla Oráče, zosobňující české zemědělství, a najdou své uplatnění právě v našem kraji,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Setkání zahájil slavnostní průvod z Řehlovic k památníku. Po položení věnců a kytic k pomníku Přemysla Oráče byla zasazena na Královském poli památná lípa, která bude letošní ročník přemyslovských oslav připomínat dalším generacím. Součástí staročeského jarmarku bylo přes dvacet dobových stánků. Ústecký kraj zajistil pro návštěvníky významné posílení železniční dopravy do Stadic.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru