Ústecký kraj, ČR – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je připravena takřka dvěma tisícům svých klientů zaplatit péči tzv. mobilních hospiců. Vzhledem k tomu, že zatím jde o služby, které legislativa doposud neumožňuje hradit z veřejného zdravotního pojištění, tak vedení VZP se rozhodlo uvolnit z rozpočtu na pilotní projekty 35 milionů korun.

1302vzp

Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ilustrační foto: Miroslav Neumaier

„VZP je prozatím jediná zdravotní pojišťovna, která podporuje péči mobilních hospiců už od roku 2015. V tomto týdnu komise pro smluvní vztahy doporučila konkrétní mobilní hospice, v nichž bude péče hrazena v letošním roce,“ říká Oldřich Tichý, tiskový mluvčí zdravotní pojišťovny.

Zatímco v předchozích dvou letech bylo do pilotního projektu zařazeno devět zařízení, pro letošek Správní rada VZP rozhodla o rozšíření tohoto počtu na 20. Komise zatím doporučila spolupráci s 16 mobilními hospici v deseti krajích. Ve dvou dalších krajích (Ústeckém a Olomouckém) musí vybraní poskytovatelé ještě doložit pojišťovně některé formální náležitosti. Dva kraje (Plzeňský a Liberecký) pak zatím zůstávají neobsazené – do pilotního projektu se v nich nepřihlásil žádný poskytovatel, případní zájemci tak mohou ještě učinit.

Při výběru zařízení, která budou letos zařazena do projektu, vycházela Komise pro smluvní vztahy z doporučení odborné společnosti pro paliativní medicínu.

V předchozích dvou letech uhradila VZP péči mobilních hospiců zhruba 700 svých klientům a souhrnné náklady se pohybovaly kolem 10 milionů korun.
Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 % obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná, jen zhruba 20 % lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt VZP je jedním z kroků ke změně tohoto stavu.

Klasický hospic funguje v tuto chvíli v Ústeckém kraji v Mostě a Litoměřicích, o další usiluje město Kadaň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru