Ústecký kraj - Přes 237 tisíc návštěvníků se přišlo do konce října podívat na hrady a zámky v Ústeckém kraji, což je o 35 tisíc více než loni. Hrad Hazmburk je otevřen do konce listopadu, zámky Krásný Dvůr, Stekník, Ploskovice a Benešov nad Ploučnicí zvou na oslavy Adventu a oživené vánoční prohlídky, Zubrnice na Vánoce ve skanzenu. Mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie láká na prosincové koncerty a půlnoční mši.

1511krasnak

ZÁMEK KRÁSNÝ DVŮR. FOTO: NÁRODNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV

V Ústeckém kraji se v roce 2016 skokově navýšila návštěvnost zámku Stekník, přišlo sem dvojnásobné množství lidí, než loni. Na zámku se v létě natáčela pohádka, bude letos odvysílána o Vánocích. Stekník zve na Adventní koncert v zámecké kapli, součástí programu budou prohlídky vánočně nazdobených interiérů zámku. O 60 procent narostla ve srovnání s loňskem návštěvnost kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, zaznamenali zde o šest tisíc prodaných vstupenek více.

Obnovená a znovuotevřená věž kostela nabízí fotografickou exkurzi do proměn města Mostu kvůli těžbě uhlí a krásný výhled do okolí. V kostele připravují na prosinec Rybovu Českou mši vánoční i varhanní nebo gospelový koncert. Na Štědrý den zde příchozí mohou strávit tvůrčí odpoledne s vánočními zvyky, od 22 hodiny se slouží půlnoční mše. Rapidní nárůst návštěvníků vykázaly postupně objevované zámky Jezeří a Velké Březno, ale i hrad Hazmburk, kde byl od léta k vidění model hradu z doby vlády Lucemburků.

Na Hazmburku, pokud to počasí dovolí, bude otevřeno o listopadových víkendech. Nejnavštěvovanější zámek na Ústecku, Ploskovice, letos vidělo již 32 tisíc lidí. Třetí víkend v prosinci pobaví příchozí oživené kostýmované prohlídky. Tradiční Vánoce ve skanzenu v Zubrnicích o stříbrném adventním víkendu zavedou návštěvníky do života na vesnici přelomu 19. a 20. století. Příchozí se mohou zapojit nejen jako kupci a diváci jarmarečního ruchu, ale vyzkouší si též výrobu ozdob nebo zdobení vánoček. V Zubrnicích v listopadu a prosinci pořádají pro předem objednané školní skupiny metodické programy s tvůrčí dílnou a povídáním o lidových tradicích.

Vánoční dekorace mohou děti vyrábět i v na zámku v Benešově nad Ploučnicí. Letos zde byla v dosud nepřístupných prostorech otevřena expozice s loveckou tématikou a přišlo sem opět více lidí než minulý rok. Na zámku Duchcov vznikla stálá expozice Okouzleni antikou – nový prohlídkový okruh bez průvodce. Ukazuje, jak antika inspirovala a ovlivňovala šlechtu a její kulturu. Letos na Duchcov přišlo o dvacet procent lidí více než loni. Od listopadu do března je zámek sice uzavřen, jsou však možné prohlídky předem ohlášených zájezdů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru