Milovníci Březňáka místo oveček počítají Beránky
Eva Vitková čepuje oblíbený pivní speciál Beránek ve své hospůdce. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Typická hořkost Březňáka, krásná barva, výborně chutná. Tak mluví štamgasti ústeckých hospod, ve kterých se čepuje speciální polotmavý ležák Beránek z pivovaru ve Velkém Březně. Jednou z hospod je hospůdka Resslovka na Klíši hned vedle Kampusu.

„Pivní speciál Beránek má charakteristickou hořkou chuť pro Březňáka. Objednávají si ho jak mladí, tak staří štamgasti,“ uvedla majitelka restaurace Eva Vítková.

Právě rostoucí obliba speciálů a polotmavých piv byla pro sládkovou pivovaru ve Velkém Březně Jiřinou Polákovou k inspirací uvaření Beránka přesně podle březňáckých hodnot „staré školy“. „Trpělivost a poctivá práce jsou pro nás stěžejní hodnoty už od roku 1753. Na nový ležák jsem pyšná, protože právě tyto hodnoty se v něm odráží. Navíc má příjemnou hořkost a výbornou pitelnost,“ říká sládková. 

Beránek je vařen s pečlivostí, která je vlastní velkobřezenským pivovarníkům. Připravuje se z nejkvalitnějšího sladu, pramenité vody z pivovarských studní a vybraných odrůd českého chmele. „Při jeho výrobě se používá mimo jiné původní český chmel Agnus, který v latině nese jméno významného českého šlechtitele Františka Beránka. Tento polotmavý speciální ležák s obsahem alkoholu 5,1 % obj., stupňovitosti 11,7 %, se pyšní výjimečnou chutí založenou na použití odleželého ječného sladu, kvašení na spilce v otevřených kádích a dlouhém zrání v ležáckém sklepě,“ říká Jana Pikardová, mluvčí společnosti Heinekem, která velkobřezenský pivovar vlastní. 

„Není tedy proč dál počítat ovečky, můžeme začít počítat Beránky,“ dodává mluvčí.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru