Krásné Březno - Do ústecké zoo ve čtvrtek 19. května přicestoval nový obyvatel, kterým je samec tapíra čabrakového. Tento vzácný druh jihoasijského lichokopytníka se v Ústí v minulosti nikdy nechoval, takže se jedná o premiéru.

Tapír čabrakový. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

„Samec Mekong se narodil 31. prosince 2014 ve skotské Zoo Edinburgh. Na cestu se vydal ve středu 18. května v 9.45 hodin, do naší zoo dorazil následující den v 15.30 hodin, v boxu přepravní společnosti tedy strávil téměř 30 hodin," sdělila mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Tapíři čabrakoví vystřídají tapíry jihoamerické, které ústecká zoo chová od roku 1999. „Důvodem je, že tapíři čabrakoví jsou vzácnějším a ohroženějším druhem, v Mezinárodní červené knize je veden v kategorii EN (endangered = ohrožený), takže bychom se samozřejmě chtěli pokusit i o odchov těchto jihoasijských lichokopytníků. V Evropě se za posledních 12 měsíců narodila jen dvě mláďata, chová je pouze 25 institucí v počtu 51 jedinců (29 samců a 22 samic)," doplnila vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

„Chov tapírů čabrakových je v evropských zoologických zahradách řízen programem EEP (Evropské chovné programy) pod vedením koordinátora, který posuzuje žádosti k založení chovu a přiděluje geneticky vhodné jedince. Jednání byla poměrně složitá a dlouhá, trvalo téměř rok, než nám doporučil volného samce. Nyní čekáme na vyjádření, která samice bude k Mekongovi nejvhodnější," dodala vedoucí zoologického úseku.

Po příjezdu se Mekong choval velice klidně, nejen během vystupování z přepravního boxu, ale také ve své nové ubikaci v horní části zoo v pavilonu nosorožců. Vše si pečlivě očichal, chovatelé mu připravili seno, trávu, zeleninu, granule, okus, má zde k dispozici i malý bazének. „Uvidíme, jak bude reagovat na nové prostředí, ale pokud bude vše v pořádku, mohli bychom ho již po víkendu pustit do venkovního malého výběhu, jen betonový povrch změkčíme vrstvou štěpků. Tento prostor je však pouze provizorní, protože na žádost kolegů z Edinburghu jsme museli transport urychlit, čekají totiž mládě. S finanční podporou Nadace ČEZ proběhne v nejbližší době úprava výběhu a vnitřní expozice ve spodní části zoo, kde dnes žije pár tapírů jihoamerických. Ti se po dohodě s koordinátorkou jejich chovného programu přesunou pravděpodobně do Itálie," vysvětlila závěrem Petra Padalíková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru