Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, představila modernizované prostory konvenční nukleární medicíny včetně laboratoře pro přípravu radiofarmak. Pracoviště Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem je v běžném provozu od začátku května. 

Hybridní přístroj SPECT/CT. Foto: Oldřich Hájek

Do areálu ústecké Masarykovy nemocnice V Podhájí investovala Krajská zdravotní v poslední době nemalé finanční prostředky, a to nejen na oddělení veřejnosti známější onkologie, ale i na sousední, úzce spolupracující oddělení nukleární medicíny. V obou případech se investice týkaly jak revitalizace a modernizace budov areálu, tak masivní obměny a doplnění novou přístrojovou technikou.

„Pracoviště v minulosti nesplňovalo podmínky a ministerstvo zdravotnictví muselo několikrát posunout udělenou výjimku. Nejprve se počítalo se zcela novým objektem pro onkologii a nukleární medicínu Masarykovy nemocnice. Jeho realizace by ale přišla na jednu miliardu korun, přičemž v té době se stavělo obdobné centrum v Plzni za více než dvě miliardy, Krajská zdravotní by tehdy navíc nezískala úvěr. Nové představenstvo proto nakonec rozhodlo o postupné rekonstrukci, do níž jsme zatím investovali přes 250 milionů Kč, s důsledným využíváním dotačních zdrojů," připomněl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní. „Nejzásadnější investice jsme již realizovali, dále chceme ještě objekt zateplit, vybudovat v něm lékárnu, revitalizovat parkoviště a realizovat drobnější akce v interiérech," nastínil další plány.

Během čtyř měsíců byly opraveny vyšetřovny, chodby, čekárny a další obslužné prostory za tři a půl milionu korun z vlastních zdrojů Krajské zdravotní.

Nákup přístrojového vybavení na oddělení konvenční nukleární medicíny v hodnotě převyšující 90 milionů korun podpořily dotace ve výši 85 % z Regionálního operačního programu Severozápad a Integrovaného operačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR. Zbývající částku dodal Ústecký kraj navýšením základního jmění společnosti. Konkrétně z programu Inovace a obnova zobrazovací techniky Krajské zdravotní byl pořízen za 13,85 milionu korun hybridní systém SPECT/CT (na 360° fotografii), za 7,29 milionu Kč systém SPECT (jednofotonová emisní výpočetní tomografie) a za 574 tisíc stabilní širokopásmový spektrometr.


  • Nukleární medicína je lékařský obor, který slouží k diagnostice a léčbě pomocí izotopů, patří mezi neinvazivní vyšetřovací metody. Na rozdíl od diagnostické radiologie, která je založena na anatomii, nukleární medicína umožňuje získávat informace nejen anatomické, ale hlavně o orgánových funkcích či metabolizmu. Laboratoře pro přípravu radiofarmak jsou prostory s deklarovanou třídou čistoty, v nichž se připravují léčivé přípravky pro diagnostiku pacientů vyšetřovaných na oddělení nukleární medicíny.

Modernizovanými prostory hosty provedl MUDr. Aleš Chodacki, primář Oddělení nukleární medicíny Krajské zdravotní. Vysvětlil, proč bylo potřeba modernizovat. „Z pohledu diagnostického procesu se zlepšila kvalita vyšetření, šíře diagnostických možností, komfort pacienta a odpadlo jedno vyšetření a jeden případný další pobyt ve zdravotnickém zařízení. Pokud se totiž ukáže, že pacienta je nutné dovyšetřit, provádí se to rovnou na našem oddělení a nemusí navštívit ještě svého lékaře, nechat si vypsat žádanku, objednat se a dojít na další vyšetření. To je obrovská výhoda. Z pohledu pacienta máme daleko větší množství materiálu k hodnocení, množství informací, abychom se mohli dostat k co nejpřesnějšímu vyšetření pacientovy choroby. Zároveň přestavba přinesla celkový komfort pacientům, protože zde nebyly čekárny, které jsou nyní oddělené a samo prostředí je pro návštěvníky, ale i zaměstnance výrazně příjemnější."

„Jsem rád, že představenstvo společnosti rozhodlo o rekonstrukci a podniklo kroky, aby pracoviště V Podhájí zůstalo i nadále výhodou pro obyvatele velké části Ústeckého kraje. Modernizované prostory oddělení nukleární medicíny jsou svým současným vybavením špičkovým pracovištěm, laboratoře pro přípravu radiofarmak se svou úrovní v rámci České republiky řadí hned za ty, které byly otevřeny jako první v Česku v Masarykově onkologickém ústavu v Brně," uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní.

Superčisté prostory laboratoře pro přípravu radiofarmak. Foto: Oldřich Hájek

Prostředky z programu Komplexní onkologické centrum Krajské zdravotní, byly využity také k nákupu přístroje PET/CT v hodnotě 68,42 milionu korun, který je nyní připravován k provozu a bude prezentován samostatně po ukončení druhé části modernizace oddělení nukleární medicíny. Právě součástí dodávky PET/CT přístroje byly náklady na speciální vybavení laboratoří pro přípravu radiofarmak.

Podobně zmodernizovala Krajská zdravotní prostory konvenční nukleární medicíny a laboratoře pro přípravu radiofarmak na svém druhém onkologickém pracovišti v Nemocnici Chomutov.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru