Silvestr napodobí Vánoce - překročí hranici 10 °C
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Očima chladomilů a sněhomilů je meteorologická zima 2017/2018 prozatím dosti naprd. V uvozovkách dobrým příkladem mohou být slzy produkující sjezdovky v Krušných horách, ačkoli přechodné ochlazení posledních dní jejich množství zredukovalo.

To však nic nezmění na tom, že hned nadcházející Silvestr uštědří krušnohorskému sněhu další bolestivou ránu v podobě silně nadplusových teplot. Tož nedá se nic dělat, snad jen doufat, že zbylé dvě třetiny současného troposférického ročního období ještě něco smysluplného nabídnou.

Projeďme nyní v rychlosti náš kraj, abychom si udělali jakousi představu o zdravotním stavu paní zimy 2017/2018:

  • Chomutovsko: průměrná teplota 2 °C, nejnižší teplota -5 °C, nejvyšší teplota 10 °C, maximálně 3 cm sněhu
  • Milešovka: průměrná teplota -2 °C, nejnižší teplota -7 °C, nejvyšší teplota 5 °C, maximálně 18 cm sněhu
  • Mostecko: průměrná teplota 2 °C, nejnižší teplota -3 °C, nejvyšší teplota 9 °C, maximálně 2 cm sněhu
  • Ústecko: průměrná teplota 1 °C, nejnižší teplota -4 °C, nejvyšší teplota 8 °C, maximálně 11 cm sněhu
  • Vrcholky Krušných hor: průměrná teplota -3 °C, nejnižší teplota -9 °C, nejvyšší teplota 4 °C, maximálně 40 až 80 cm sněhu

Takže, jaké počasí (asi) doprovodí silvestrovské oslavy a úvodní hodiny Nového a tím pádem i nového roku?

Sobota 30. prosince naservíruje klasickou antizimní situaci, to znamená spíše cyklonální příliv vlhčího a především teplem obdařenějšího vzduchu od jihozápadu z Atlantického oceánu. Protentokrát s menším bonusem v podobě fronty s přídomkem teplá. Když ještě bude tma, to jest v noci a po většinu jitra, nejspíše se na obloze budou honit mraky. Posléze se na určitou dobu vyčasí, v čase dopoledním se proto zjeví nějaký ten sluneční paprsek. Pak se ona fronta postará o to, že se zatáhne a ve všech polohách nešokují dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty do 5 °C, ráno v minimu kolem -5 až -1 °C, dle nadmořské výšky, večer hodnoty v okruhu 5 až 8 °C.

Silvestr z počasového hlediska do značné míry převezme povahu madam soboty, znovu se tedy bude konat nezimonosný jihozápadní vítr. Prvotních cca 60 % posledního dne letopočtu 2017 s největší pravděpodobností proběhne při oblačném až zataženém nebi, během odpoledne se oblačno až zataženo transformuje až na polojasno, na chviličku možná až na skoro jasno. Přestože se přelom roků 2017 a 2018 jasným býti nejeví, kapky deště sebevražedné exkurze pyrotechniky do oblak narušovat nebudou. Lidově řečeno chcát nebude, soudruzi z NDR ale to štěstí mít nebudou, protože velká část německého vzdušného prostoru bude čelit srážkové aktivitě. Trochu pešek. Silvestrovské nejvyšší odpolední teploty budou vysoké, konkrétně až do 11 °C, ráno v minimu kolem 3 až 6 °C, o půlnoci plus mínus 5 až 8 °C.

Na Nový rok lze očekávat velkou oblačnost, prostě a jednoduše mraků dosyta, srážky v podobě decentních přeháněk (nahoře na horách sněhových, jinak vodních) taktéž nešokují. Decentně se ochladí – nejvyšší odpolední teploty ne do 11 °C, nýbrž do 7 °C, ráno v minimu kolem 2 až 5 °C. Zdá se, že Nový rok mrazem disponovat nebude, což je blbé, jelikož jak na Nový rok, tak po celý rok... Že by opět klasika v podobě jarních mrazů, které zmrzačí plody těhotných plodonosných stromů na našich zahradách? To se dozvíme až za pár měsíců, takže nepředbíhejme.

Závěrem: Bohužel, momentálně to vypadá, že ani období od 2. do 7. ledna příchod nefalšované zimy neumožní, a to v podstatě ani na horách. Bídnost zimní sezóny, jež však stárne stále rychleji, tedy očividně v nejméně vzdálené přítomnosti neskončí.

Autor: Kamil Sojka

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru