Cestující ústeckou MHD si budou moci sami otevírat v zastávce dveře u vybraných autobusů a trolejbusů
Infografika: E - Ústí.cz/Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Dopravní podnik města Ústí nad Labem od 10. prosince letošního roku uvede do provozu poptávkový systém otevírání dveří. Samoobslužný systém cestujícím umožní otevřít si pouze ty dveře, které chtějí využít pro nástup či výstup z vozidla.

„Přínosem celého systému bude na jedné straně zrychlení odbavování cestujících, zvýšení tepelného komfortu, zejména v zimním období, kdy nebude docházet k otevírání všech dveří na méně frekventovaných zastávkách, kde nastupuje jen jeden cestující a dochází tak ke zbytečnému úniku tepla. Na druhé straně se pak z hlediska provozu sníží opotřebení dveřních mechanismů a s tím spojené náklady na jejich výměnu a údržbu,“ uvedl Libor Turek, výkonný ředitel ústeckého Dopravního podniku.

Tlačítka samoobslužného systému jsou umístěna u autobusů a trolejbusů zvenku v blízkosti dveří a jsou označena šipkami směřujícími od sebe. Uvnitř vozidel je cestující najdou na přídržných madlech s textem „DVEŘE“ nebo tlačítkem se šipkami směřujícími od sebe. Ještě před zahájením provozu budou v blízkosti tlačítek pro samoobslužné otevírání dveří instalovány samolepky pro jejich zvýraznění.

Cestující čekající na zastávce, vyčká, až vozidlo zastaví, poté stiskne tlačítko a následně se dveře otevřou. Cestující, který bude chtít na následující zastávce vystoupit, může tlačítko stisknout před příjezdem do zastávky a po zastavení vozidla v zastávce pouze vyčkat až se dveře otevřou.

Zavedením nového systému otevírání dveří zůstávají beze změny podmínky způsobu celodenního nástupu předními dveřmi u autobusových linek a nástupu předními dveřmi u trolejbusových linek, kde čas nástupu předními dveřmi je označen zeleným písmenem N u času odjezdu na jízdním řádu.

Při posledním nákupu nových vozidel ústecký Dopravní podnik prezentoval tento systém a plánoval jeho uvedení do provozu. Myšlenku také podpořila i cestující veřejnost, která se dožadovala zavedení systému do praxe. V současné době je poptávkovým systémem vybaveno celkem 38 ze 75 autobusů a 50 ze 72 trolejbusů. I další nová vozidla, která bude společnost v budoucích letech pořizovat, budou samozřejmě tímto systémem vybavena, a rozšíří tak počet vozidel se samoobslužným otevíráním dveří.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru