Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ornitologové letos napočítali přes 8000 ptáků, kteří zimují na jezeře Most. Opeřence, kteří tam mají v zimním období dostatek potravy a úkrytů, pozorují v lokalitě více než deset let.

Mostecko - Na tak zvaném mezinárodním zimním sčítání vodních ptáků se podílejí odborníci z Oblastního muzea a galerie v Mostě, kteří mají podle záznamů stabilně vysoká čísla napočítaných druhů ptáků. Letos jich dokonce zaznamenali 25. Jezero Most patří k jednomu z nejvýznamnějších zimovišť u nás. Kromě několika druhů racků a tisíců lysek se na jezeře objevují také kachny divoké, poláky i vyloženě vzácné druhy. Mezi ně patří třeba severské kachny, tedy hoholka lední nebo turpan hnědý, kromě toho i vzácné potápky - potápka žlutorohá a potápka rudokrká. Návštěvníci lokality se mohou setkat i s ledňáčky, kteří jsou podle ornitologů v našich podmínkách poměrně běžnými ptáky. Obrovská vodní plocha nikdy úplně nezamrzne a její břehy jsou dostatečně daleko od lidí a právě díky tomu se na jezeře ptákům velmi daří. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru