Rybí populace ve vodách ohrožuje nedostatek kyslíku
Ilustrační foto. Foto: Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - S ohledem na vysoké teploty dochází na některých místech k nedostatku kyslíku ve vodě. Při vyšší teplotě totiž klesá i rozpustnost kyslíku, vliv má rovněž tlak. Uvádí to Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz.

Kolikrát jde ohledně problémů, které vedou k úhynům, o souhru okolností, kdy se ke zmíněnému přidá i další problém. Před týdnem se např. ochladilo a došlo k úhynu sinic, jejich rozklad působí další úbytek kyslíku a tak občas dochází k úhynům ryb. Podobné je to v okamžiku, kdy přijdou přívalové deště a do vod se dostanou i nečištěné odpadní vody, bakterie v nich obsažené rovněž vedou k poklesu kyslíku, což se projeví v nádržích, případně nadjezí, kde voda neproudí a ryby tak mohou být omámené, lapou po vzduchu, v nejhorším případě hynou," popisují aktuální situaci v kraji rybáři.

Problémům nelze zcela předcházet, na některých nádržích pomáhají čeřidla vody (především na některých chovných). „Ale k úhynu v podstatě může dojít i např. pouze v některých úsecích, např. mělčích zátokách, kde množství kyslíku výrazně poklesne, v minulém týdnu jsme takto zaznamenali např. úhyn části mladší generace okounovitých ryb na údolní nádrži Nechranice," informuje Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru