Po prvních letošních dvacítkách se razantně ochladí a ukáže se i sníh
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ve středu (22. března) v Česku poprvé v tomto roce padla hranice dvaceti stupňů Celsia. Na stanicích ČHMÚ se rtuť teploměru zastavila až na 20,6 °C, a to v Dyjákovicích (okres Znojmo) a v pražských Komořanech.

Čtvrtek (23. března) byl zatím nejteplejším dnem roku 2023, protože na jižní Moravě stanice ČHMÚ naměřily až skoro 23 °C. Konkrétně v Brodu nad Dyjí (okres Břeclav) a konkrétně 22,5 °C. Dvacetistupňovou hranici se podařilo prolomit také severozápadním Čechám (Ústeckému kraji). Největší díky v tomto ohledu patří stanici ČHMÚ v Doksanech (okres Litoměřice), která cca tři hodiny po středečním poledni naměřila 20,2 °C. Být o 0,6 °C tepleji, byl by překonán 22. březen 2014 a jeho 20,7 °C (dosud nepřekonaným borcem je mimo jiné 22. březen 1984, který zaskóroval teplotou až -7,9 °C). I v pátek (24. března) se na některých místech Česka dočkali dvacítek, ale stejně jako o den dříve se nejednalo o místa v severozápadních Čechách (Bohumín, Frýdek-Místek, Karviná apod.).

Poslední březnový víkend rozhodně borcovní nebude (pro pár lidí asi ano). Proč? Jednak nás připraví o 60 minut našeho života, neboť v noci na neděli začne letní čas (šaškování s časem v Evropě neskončí minimálně do roku 2026, na druhém břehu velké louže, ve Spojených státech amerických, se již rozhodlo o zachování letního času, nicméně ještě nebylo stvrzeno podpisem prezidenta). A jednak si jaro vezme pauzu. Ochlazení bude opravdu citelné a sněhové vločky se objeví i v nížinách.

26. března: Ráno kolem 7 až 5 °C, po obědě okolo 11 až 13 °C. V ranním a ve večerním čase polojasno až oblačno, jinak zataženo a zřejmě sprchne.

27. března: Ráno kolem 2 až 0 °C, po obědě okolo 4 až 6 °C. Do cca 16:00 velká oblačnost s přeháňkami, i v nížinách sněhovými.

A co potom?

Sluníčko a teplíčko ani náhodou. Současný dlouhodobý výhled je plný mraků a dešťových kapek, nemluvě o nedvacítkových teplotách.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru