Bílý kůň už není cool. Martin přicestuje nalehko, bude totiž dost teplo
Obrazného bílého koně určitě neuvidíme. Možná jen toho opravdového? Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Kdo nezná jednu z nejznámějších pranostik, jako by nebyl. Už je to nějaký ten pátek, co svatý Martin skutečně přijel na bílém koni. Naposledy, pokud nebudeme počítat hory, v roce 2007, kdy příkladem v Doksech nebo v Kadani ležel centimetr sněhu, ve Varnsdorfu dokonce dva centimetry.

Co se Krušných hor týče, ty tenkrát hlásily až přes čtvrt metru vysokou sněhovou pokrývku. Před rokem 2007 pak v roce 2002, kdy třeba v Teplicích měli dvoucentimetrovou nadílku, v Žatci dvojnásobnou neboli čtyřcentimetrovou. Od vzniku samostatné České republiky se svatý Martin svým bílým koněm pochlubil jen dvakrát, ve zmíněných letech 2002 a 2007, navíc ne ve všech městech a obcích v severozápadních Čechách. Ani v dobách Československa však Martinův bílý kůň moc k vidění nebyl. Trochu to vypadá, že naši předci rozjeli pranostickou dezinformační kampaň. Nutno uznat, že úspěšnou.

Titulek dnešní rozpravy je ale stoprocentně pravdivý. Až do konce pracovního týdne nás čeká teplé jihozápadní proudění s tím, že v pátek dorazí nikoliv svatý Martin na bílém koni, nýbrž Charly. Charly je univerzální (tzv. unisex) jméno, které němečtí meteorologové přisoudili tlakové výši. A momentálně to vypadá, že Charly si nejdříve získá sympatie lidí (ne všech) v České republice nadprůměrnými teplotami, aby je následně usadila, respektive zmrazila chladným a suchým vzduchem z východní Evropy (jo, z Ruska). Prostě tlaková výše se dvěma tvářemi. Zřejmě proto Němci sáhli po univerzálním jménu.

9. listopadu: I kdyby v průběhu noci a rána severozápadní Čechy neobsadily mlhy a nízká oblačnost, bylo by to jedno, protože od západu přijde fronta, konkrétně studená, z čehož plyne, že obloha rozhodně modrá nebude. V odpoledních a večerních hodinách se vyskytnou přeháňky, případně slabý déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

10. listopadu: Do plus minus 4:00 SEČ přítomnost studené fronty, čili zataženo až oblačno. Potom už většinou polojasno až skoro jasno, nebudeme-li věnovat pozornost vysoké oblačnosti, která pár (doslova) hodin po západu slunce překročí hranici mezi Saskem a Ústeckým krajem. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

11. listopadu: Tož nebýt ranních mlh a ne úplně malého množství cirrovitých oblaků, tak by „sváteční“ pátek byl zalitý sluncem. Každopádně, ať už si dáte husu opravdovou (husu, která možná měla rodinu, která možná chtěla objevovat krásy tohoto světa...), sójovou (chudák sója, namísto klidného života v poli...), nebo žádnou (buďte požehnáni od husy i sóji), venku po obědě počítejte s teplotami okolo 9 až 13 °C, přičemž ráno to vypadá na minima kolem 6 až 2 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru