S podzimem přichází covid i chřipka. Očkovat proti obojímu se můžete klidně i současně
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - V průběhu letošního podzimu a zimy Ministerstvo zdravotnictví očekává nárůst respiračních infekcí. To přirozeně zvyšuje tlak na poskytovatele primární péče a celkově na zdravotní systém. Chřipka i covid-19 mohou mít závažný průběh vyžadující hospitalizaci. Správné načasování očkování je proto důležité především z hlediska ochrany v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

“Covid-19 a chřipka způsobují úmrtí, a to především v rizikových skupinách obyvatel. Tou jedinou správnou možností, jak předcházet těžkým průběhům a chránit tak sebe i své okolí, je nechat se naočkovat,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Covid-19 a chřipka se vyskytují ve stejné období, což zvyšuje riziko souběhu těchto onemocnění. To může být nebezpečné především pro zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou senioři a chronicky nemocní. Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat spolu s vakcínou proti onemocnění Covid-19 v jeden den, což doporučuje i vakcinologická společnost. “Očkovat proti chřipce je možné současně, ve stejný den, do jiného aplikačního místa s jakoukoli jinou očkovací látkou, včetně vakcíny proti nemoci covid-19,” řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Očkování probíhá na očkovacích místech nebo u praktického lékaře. “Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat své pacienty vakcínami jak proti covid-19, tak proti chřipce, a podávat pacientům informace o vhodnosti očkování oběma vakcínami současně,” řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Zapomínat však nesmíme ani na jiné formy prevence. “Očkování je jedním z největších úspěchů moderní medicíny a působí jako základní nástroj prevence. Dbejme ale i na ostatní nástroje, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory, dále na nedostatečně větraných místech s vyšším výskytem osob (např. dopravní prostředky),” doplnil ministr Válek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru