Tento druh respirátoru nechrání tak, jak by měl. Česká obchodní inspekce zakázala jeho další prodej
a ČOI stáhnout z prodeje. Foto: ČOI
Ústí nad Labem

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce respirátor, který nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly.

Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu model osobního ochranného prostředku dýchacích orgánů - respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Jedná se o výrobek, který byl v době kontroly nabízen pod názvem „KN95 FFP2 Ochranná maska“.

Jedná se o bílou filtrační polomasku s vloženým drátkem pro vytvarování okolo nosu. Výrobek byl prodáván po 5 kusech v průhledném plastovém obalu opatřeném potiskem: KN95, Self – suction filter respirator, non – medical, GB2626-2006 KN95 Respirator mask, informace o výrobku v cizím jazyce a název a adresa výrobce - Gaomi Pengshun Labor Protection Products Co. Ltd., Gaomi Economic Development Zone, Shandong Province. Na plastovém obalu jsou nalepeny dva papírové samolepící štítky s českým popisem.

 

Vzhledem k tomu, že výrobek byl nabízen pod názvem „KN95 FFP2 Ochranná maska“, byly v akreditované laboratoři provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor dle požadavků stanovených norem. Z výsledků provedených zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům na celkový průnik a průnik filtračním materiálem - zkoušce chloridem sodným a zkoušce parafínovým olejem. Výrobek tedy není v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích. Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska má vyšší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. Dále nebylo doloženo EU prohlášení o shodě potvrzující, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání na trh a používání pro vlastní potřebu osobního ochranného prostředku, respirátoru značky SHOUHUDUN, a stažení tohoto výrobku z trhu a oběhu. Informace o zjištěních vztahujících se k uvedenému výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněny v systému Safety Gate.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru