Astronomické léto se rozloučí přízemními mrazíky
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Přeháňka za přeháňkou, duha za duhou, sněhánka za sněhánkou, nárazy větru až přes 100 km/h... Chladné severozápadní proudění proměnilo Česko v dynamický ostrov (ne, vůbec nejde o narážku na jablečnej dynamickej ostrůvek). V Českém středohoří a Krušných horách měl vítr v nárazech až 90 km/h, v Krkonoších (na Sněžce) až 119 km/h. Na šumavských vrcholech v pondělí ráno leželo až 7 cm sněhu. Nížiny se samozřejmě sněhových vloček nedočkaly, zato četných duh, i dvojitých, ano.

Objevilo se také pár bouřek, ale jen symbolických, resp. se v nich vytvořilo pouze doslova pár blesků. Odpolední teploty stěží dosáhly patnáctistupňové hranice, a to sporadicky, velmi sporadicky. Před čtyřmi lety panovalo slunečné počasí s až tropickými teplotami. Pamatujete? V Ústí nad Labem 19. září 2018 naměřili až 31 °C. Tenhle rok už tropická třicítka nepadne. A je jisté, že v posledních dnech astronomického léta budou dosti chladná rána.

20. září: Ve večerních hodinách se vesměs vyjasní, do té doby se po obloze budou honit mraky a bez přeháněk to nepůjde. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

21. září: Do dopoledne převážně jasno až skoro jasno (ale s mlhami), potom oblačnosti přibude, ale už v podstatě beze srážek (nějaká malá přeháňčička se ještě ojediněle objevit může). Po západu slunce oblaků zas ubude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

22. září: Ráno mlhy, pak mraky, teoreticky přeháňčičky, prakticky spíše nic. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

Nějaké monumentální oteplení je pro tuto chvíli v nedohlednu. Ale stejně tak i drastické ochlazení nebo hluboká tlaková níže a s ní související větry s velkým V. Taktéž je nepravděpodobné, že by se nad Českem na delší dobu usadila tlaková výše a spolu s ní stabilní (slunečné) počasí. Dynamičnosti zdar!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru