I tady je na vině covid: Během topné sezóny došlo k největšímu nárůstu požárů za posledních šest let!
Ilustrační foto, zdroj: HZS ČR
Ústí nad Labem

ČR - Podle čerstvé statistiky hasičů došlo během topné sezóny od října 2020 do konce března 2021 ke zvýšení počtu požárů od komínů na 1 116. To je o 166 požárů více než v minulé topné sezóně a jedná se o největší nárůst za posledních 6 let.

Společenstvo kominíků České republiky hledá vysvětlení v poměrně tuhé zimě, nedbalosti provozovatelů, ale také okolnostech spojených s epidemickou situací v naší zemi.
„V zimě se teploty pohybovaly až o několik stupňů pod dlouhodobými průměry, v lednu i únoru mrzlo celé týdny. Lidé zároveň v lockdownu trávili více času v domácnostech.

To vedlo k častějšímu a intenzivnějšímu vytápění, což se mohlo podepsat i na technickém stavu spalinové cesty. Zároveň však lidé situaci podcenili a nevěnovali tolik pozornosti péči o otopnou soustavu. Vzhledem k okolnostem se jim vlastně nedivím, ale na druhou stranu i v tomto případu jde o zdraví,“ komentuje statistiku HZS ČR prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Dle výsledků šetření vznikne nejvíce požárů právě přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Kvůli sazím se stalo 1 207 požárů, přičemž celkový počet požárů od komínů za rok 2020 činil 1 352 případů. Mezi další příčiny požárů patřila nevhodná konstrukce komínů (79 případů), zazděný trám v komínech (37 případů), nebo špinavé spáry v komínech (29 případů). Úhrnná výše škod způsobená požáry se vyšplhala na téměř 46 miliónů korun.

„Náležitá péče o otopnou soustavu je základním předpokladem bezpečného vytápění. Proto společně s hasiči pravidelně apelujeme na lidi, aby minimálně jednou za rok zavolali kominíka na čištění a kontrolu spalinové cesty. Na druhou stranu chápeme, že se letos kvůli pandemii mohla značná část populace bát pustit do domácnosti kohokoliv cizího, včetně kominíka, a proto samotnou kontrolu odložila,“ uzavírá bilanci komínových požárů Jaroslav Schön.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru