Přibudou nástupiště, jedna zastávka pro osobní dopravu skončí. Na hlavní trati na Chomutov se chystá velká oprava železnice!
Železniční most přes Kyjickou nádrž. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Správa železnic se chystá už za pár měsíců začít s rekonstrukcí železničního koridoru mezi městy Most a Chomutov, a to v úseku od stanice Kyjice po zastávku Chomutov město.

Zhruba sedmikilometrový úsek, kde se bude trať rekonstruovat, je z hlediska zatížení omezujícím prvkem celé trati z Ústí nad Labem do Chebu. Železniční svršek je na hranici životnosti a železniční spodek dokonce již za ní. Náklady na stavbu vyčísluje Správa železnic na 1,67 miliardy korun, začít by měla letos v dubnu a skončit v prosinci následujícího roku.

V rámci stavby se především nově zabezpečí úsek Dolní Rybník – Jirkov a odbočka Chomutov město. Stávající nástupiště v Jirkově zastávce a Chomutově městě budou vyšší a bude na ně bezbariérový přístup. Na zastávce Jirkov se zřídí dvě nová nástupiště o délce 200. Poloha nástupiště zůstane zachována podle nynějšího stavu. Pro přístup na nástupiště bude zřízen nový chodník. Pro bezbariérový přístup z podchodu na nástupiště budou vybudovány rampy.

Dvě nová nástupiště budou také na zastávce Chomutov město, každé o délce 200 metrů.


  • délka železniční trati: 6,7 km
  • počet revitalizovaných stanic, dopraven a zastávek: 3
  • počet zrušených železničních přejezdů: 1
  • počet rekonstruovaných železničních přejezdů: 1
  • počet nových nástupišť: 4
  • počet rekonstruovaných železničních mostů: 6

Kolejiště ve stanici Kyjice se výrazně zredukuje. Stanici osobní doprava opustí. Ostrovní nástupiště ve stanici Kyjice se zruší, přístup z podchodu k vlakům bude zasypán.

Železniční přejezd na místní komunikaci v Chomutově bude nahrazen lávkou pro pěší a cyklisty. Druhý železniční přejezd v Chomutově se opraví a bude nově opatřen světelným přejezdovým zabezpečovacím zařízením se závorami a s automatickou detekcí vlaku.

Stávající podchod v Jirkově bude probourán, čímž se umožní přístup i ze strany od obce Otvice. Probourán bude i stávající podchod v Chomutově, další se pak vybuduje v Otvicích, který vyřeší nepovolené přecházení trati. V Jirkově dojde i k redukci kolejiště.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru