Sýr z Lidlu může způsobit vážné zdravotní potíže! „V žádném případě nekonzumovat,“ varují veterináři
Kozí sýr prodávaný v Lidlu obsahoval listerie. Foto: SVS
Ústí nad Labem

Česko - Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se v České republice v uplynulých dnech prodával kozí sýr vyráběný v Nizozemsku obsahující zdravotně závadné baktérie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF).

Výrobek v České republice prodával obchodní řetězec Lidl. Ten již stáhl sýr z prodeje. Zákazníci, kteří produkt před jeho stažením z prodeje zakoupili, by jej neměli v žádném případě konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.

Identifikace výrobku:

  • Název výrobku: „Milbona“ Ziegenrolle, aromatická – krémová, kozí rolka z Nizozemska
  • Výrobce JERMI Käsewerk GmbH
  • Šarže: 2010051073
  • Datum spotřeby: 6.11.2020

Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byl sýr v České republice dodán do čtyř distribučních center obchodního řetězce Lidl, odkud směřoval dále do jednotlivých prodejen. Do České republiky bylo dodáno okolo 4000 balení sýra.

Výrobek byl z Německa distribuován i do dalších zemí EU. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů stahování neprodaných balení sýra do skladů, následně dojde k jejich neškodné likvidaci v kafilerii.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy.

Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru