Policisté, kterým v nouzovém stavu při uzavření hranic přejel cizinec do České republiky, jsou zpátky ve službě. Hledaný muž v Německu
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Krásný les – Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila šetření události z počátku měsíce května, která se odehrála na dálnici D8 na státní hranici v Krásném lese. Tehdy se dvaatřicetiletému Afgánci, podezřelému v Německu z pokusu vraždy partnerky, s rok a půl starým dítětem, v době nouzového stavu a zavedených přísných hraničních kontrol souvisejících s šířením nového typu koronaviru podařilo hladce dostat do České republiky. Cizinec byl následně zadržen na dálnici D1 z Prahy do Brna. Čtyři policisté konající službu na státní hranici byli po dobu šetření celé události postaveni mimo službu.

„V této záležitosti jsme nezjistili žádné spáchání trestného činu. Bylo však zjištěno možné kázeňské pochybení, proto jsme věc odevzdali příslušnému policejnímu funkcionáři. To je vše, co z naši strany můžeme sdělit. Pro více informací se obraťte na policii,“ uvedla k vyšetřování Ivana Nguyenová, mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Událostí se nyní zabývá krajské policejní ředitelství Ústeckého kraje. „GIBS došla k závěru, že ze strany policistů nedošlo v souvislosti s přejetím státní hranice cizím státním příslušníkem v době nouzového stavu k jednání, které by mohlo být kvalifikováno jako trestný čin. Bylo však poukázáno možné kázeňské pochybení. Na základě výsledku tohoto  šetření služební  funkcionář s jedním policistou zahájil kázeňské řízení a  současně zastavil řízení o zproštění výkonu služby u všech policistů,“ doplnila na dotazy redakce E – Ústí.cz Jana Slámová, mluvčí krajské policie.

Případ vyvolal mezi veřejností diskuze, jak mohl cizinec v době, kdy musel každý dokládat důvod překročení hranice a mít platný test na Covid – 19, bez problémů projet kontrolou. „I když se píše, že Afgánec nebyl ještě v pátrání, tak na hranici v Krásném lese to fungovalo systémem, že byl v tu dobu vyhrazen jeden pruh pro náklaďáky a druhý pro osobní auta. Jak se začátkem května postupně rozvolnil pro tranzitní dopravu průjezd přes hranice, tak se z Čech i z Německa tvořily dlouhé kolony kamionů. Tehdy přišel rozkaz kontroly urychlit, takže kamiony mohly pomalu volně projíždět. Koukalo se pouze přes čelní sklo, kolik lidí je v kabině. Asi i Afgánec přejel v čase, kdy se kluci střídali na stanovištích. Říká se, že se zřejmě přilepil na kamion, aby schoval a nešel zastavit. Další verzí je, že se někteří řidiči snažili objíždět kolony a kličkovali po dálnici. Kluci si dali špatný signál a mysleli si, že je zkontrolovaný,“ uvedl k možným verzím jeden z policistů povolaný na střežení státních hranic, který si nepřál zveřejnit své jméno.

V pátrání pomohla moderní technologie sledující průjezd aut. „Že je cizinec i s dítětem v České republice se přišlo, když kolegové z Německa požádali o pomoc při pátrání, auto se zadalo do databáze hledaných vozidel. Některé kamery na silnicích, v tunelech a křižovatkách mají v sobě technologii, která umí ,číst´ registrační značky a je propojena s naši databází.  Přesně se vědělo, kudy a kam cizinec jede, proto ho zadrželi na D1,“ doplnil závěrem policista.

Afgánec byl po zadržení a nezbytných úkonech na základě evropského zatýkacího rozkazu vydán do Spolkové republiky Německo, kde probíhá vyšetřování pokusu vraždy partnerky.

 

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru