VIDEOREPORTÁŽ: Dálniční oddělení v Řehlovicích se stará, aby dálnice v Ústeckém kraji byla bezpečná
Kontrola dodávkových automobilů, zda nejezdí přetížené. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Řehlovice - Policista na motocyklu doprovází dodávku na policejní stanoviště s váhou, kde již čekají jeho kolegové a budou zjišťovat, zda automobil není přetížený. I to patří k práci dálničních policistů v Ústeckém kraji. Dálnice jsou synonymem rychlé, pohodlné a bezpečné jízdy. Aby to tak opravdu bylo, se stará oddělení Policie ČR, kde se právě nacházíme.

Jsme v areálu dálničního oddělení v Řehlovicích, je na tomto místě již 14 let. „V podstatě vznikalo tak, jak se posouvala dálnice D8 směrem od Prahy. Dálniční oddělení spravuje dálnici D8 v obou směrech v úseku zhruba 45 kilometrů,“ přibližuje Jiří Ušák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Práce dálničních policistů z Ústeckého kraje začíná u Litoměřic na 48. kilometru a pokračuje až k hranicím s Německem. Aktuální situaci mohou policisté sledovat i pomocí kamer a z Řehlovic mohou vysílat upozornění na informační tabule.

Toto dálniční oddělení dělá všechny činnosti policejních orgánů včetně dopravy, pořádkové služby, některých prvotních úkonů v trestním řízení. Jedna ze stěžejních činností dálničního oddělení je kontrola komerční přepravy. Dálnice jako komunikační osa kapacitně přepravuje značné množství nákladu a přepravují se tady věci, které jsou nebezpečné. Rizikem pro bezpečnost provozu mohou být třeba příliš těžké nákladní vozy. Takové mají odhalit kontroly, kterým jsme zrovna přítomni.

Akce je zaměřena na řidiče dodávek. Policisté jich během dne zkontrolovali 18, z nich 11 bylo přetíženo. Rekordman vezl dokonce o tři tuny více. „Přetížené dodávky, nebo přetížená komerční přeprava, to je obecný problém na našich silnicích. Vedle toho obecného nebezpečí, že to vozidlo je těžké, může u něj dojít k technické závadě, tak v případě nouzového brzdění, ta energie než se zmaří. Má jiné brzdné vzdálenosti, než vozidlo, které je správně naloženo. A dalším negativním aspektem je, že významně poškozují komunikace, včetně komunikací ve vlastnictví Ústeckého kraje,“ dodává Jiří Ušák.

Dálniční policisté ale působí na řidiče i preventivně. Můžete je potkat třeba na dálničním odpočívadle při Dnu pro kamiony, kde se věnují upozorňování řidičů na nutnost poutání nebo správného zajištění nákladu. Na akci spolupracuje krajské policejní ředitelství s Ústeckým krajem. Další se připravuje ještě během letošních letních prázdnin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru