AKTUÁLNĚ: Policisté v terénu! Kontrolují dodržení zákona, ale s citem a pochopením
Policisté v terénu budou při kontrolách plně nápomocni v poskytování informací a součinnosti občanům. Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

ČR - Vláda posílila preventivní opatření v souvislosti s koronavirem, uzavřela obchody a restaurace veřejnosti na dobu deseti dnů. Stanovila výjimky pro potraviny, drogerie, benzínky, lékárny a další. Policisté jsou v terénu, protože jsou povinni kontrolovat dodržování nařízení.

„Chtěl bych ujistit veřejnost, že si uvědomuji obtížnost situace, do které se značná část našich spoluobčanů novým zpřísňujícím opatřením dostala. Garantuji, že Policie ČR bude postupovat podle zákona, ale s citem a pochopením ke každému,“ uvedl policejní prezident Jan Švejdar. „Děkujeme všem, kteří okamžitě zareagovali na nové nařízení vlády a dodržují jej. Policisté v terénu budou při kontrolách plně nápomocni v poskytování informací a součinnosti občanům. Jsme v tom společně,“ vzkázala policie na svém účtu na Twitteru.

Od soboty 14. března 2020 od 6:00 hodin do 24. března 2020 do 6:00 hodin se uzavírají veškeré obchody s výjimkou prodejen potravin, hygienického a drogistického zboží, lékáren a výdejen zdravotnických prostředků, paliv a pohonných hmot, brýlí a kontaktních čoček, výpočetní a telekomunikační techniky, spotřební elektroniky a výrobků pro domácnosti, tabákových výrobků, malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, novin a časopisů, služeb prádelen a čistíren a prodeje přes internet a dalšími vzdálenými prostředky.

{article 129297}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Ve stejném období platí také zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb s některými výjimkami. „Musíme omezit kontakt lidí, abychom zamezili šíření infekce. Rychlé občerstvení a jídlo s sebou dál funguje. Občané se také nemusí obávat, že by si nemohli nakoupit jídlo. Zásobování potravin zůstává bez omezení. Ačkoliv to pro nás všechny není příjemné, jde o ochranu našeho zdraví,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Vidíme za současné situace jako příliš velké riziko shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb. Občané se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení, skutečně není nutné vykupovat obchody,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Jedině takto zásadní omezení mohou šíření infekce na našem území zastavit. Ačkoliv to pro nás všechny není příjemné, jde o ochranu našeho zdraví,“ doplnil ministr zdravotnictví.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru