Obyvatelům Ústí vadí nedostatky sociálního systému
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - O reflexi státní sociální podpory a pomoci jednali na semináři v Poslanecké sněmovně zástupci Ústí nad Labem. Seminář uspořádal Institut pro politiku a společnost ve spolupráci s městem Ústí nad Labem.

Semináře se účastnili zástupci Evropského parlamentu, Úřadu práce ĆR, Platformy pro sociální bydlení a také města Karviná. Cílem semináře, nad kterým převzala záštitu Eva Fialová, poslankyně a radní města Ústí nad Labem, bylo zhodnocení současného sociálního systému. „Obyvatelé našeho kraje jsou dlouhodobě k tomuto tématu již skeptičtí a nevidí velký posun. To se i odráží v jejich přístupu a vytváření rychlých závěrů a paušalizaci. Nový sociální systém by měl být postaven na fungujících příkladech a měl by vycházet od lidí, kteří svou situaci chtějí řešit,“ vysvětlila Eva Fialová.

Negativní dozvuky sociální reformy rezonují a obce postupem času ztratily kompetenci v přenesené působnosti vyplácet dávky sociální podpory. Sociální pracovnice tak nemají přehled o výplatách dávek, zhoršil se dohled nad motivací dlouhodobě nezaměstnaných opět pracovat a zapojit se zpět do společnosti. V době konjunktury doprovázené rekordně nízkou nezaměstnaností se sociálně vyloučené lokality rozrůstají a počet lidí v nich se zvětšuje. To vše v situaci, kdy výdaje státního rozpočtu na sociální politiku skokově narůstají.

„Jako zástupci města stále přenášíme informace z regionu lidem, kteří o systému rozhodují. Bez legislativním změn není možné nastavit spravedlivé rozdělení dávek, proto se aktivně podílím i na propagaci 15 opatření, která jsem prosazoval jako člen poradního týmu ministryně Marxové. Budeme stále zvonit na poplach, dokud se situace v našem městě nezmění,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Vlach.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru