Zdravotníci ústecké nemocnice se připojí ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci
Spirometrie. Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nechat si bezplatně vyšetřit plicní funkce mohou návštěvníci ústecké nemocnice a Obchodního centra Forum. Společnosti Krajská zdravotní se připojí ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci.

Ve středu 20. listopadu zdravotníci oddělení funkčního vyšetřování v pavilonu „T“ od 9.00 do 14.00 hodin provedou zájemcům bezplatně bez lékařského doporučení spirometrii. V případě patologického nálezu budou mít možnost konzultace s pneumologem. 

O den později, ve čtvrtek 21. listopadu od 12.00 do 19.00 hodin, se zdravotníci oddělení funkčního vyšetřování ústecké nemocnice zapojí do celorepublikové akce České pneumologické a ftizeologické společnosti. V Obchodním centru Forum zájemcům provedou bezplatně spirometrii. V případě patologického nálezu bude rovněž možná konzultace s pneumologem.

Obě akce proběhnou v rámci Světového den CHOPN pod heslem „Zdravé plíce pro život“.

Chronickou obstrukční plicní nemocí trpí v České republice asi osm procent dospělých, kdy výskyt onemocnění stoupá zejména u žen. Typickými příznaky jsou dušnost, chronický kašel, únava a vykašlávání hlenů. Spirometrie je jednoduché nebolestivé vyšetření, které může chronickou obstrukční plicní nemoc odhalit. Asi osmdesát procent případů onemocnění má na svědomí kouření. Chronickou obstrukční plicní nemoc nelze vyléčit, ale včasná diagnóza a zahájení léčby výrazně zpomalí zhoršování stavu a zmírní potíže.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru