Křižovatky v Ústí nad Labem procházejí modernizací. Cílem je zlepšení plynulosti dopravy
Foto: AŽD
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Společnosti AŽD a NTD group od loňského roku postupně modernizují světelná signalizační zařízení na patnácti křižovatkách a třech přechodech pro chodce v Ústí nad Labem.

Původní řadiče budou nahrazeny nejmodernějšími typy, které umožňují vzdálené připojení přenosu dat a načtení historie řadiče nebo posílání stavových zpráv přes SMS. To umožní sledování dopravních statistik či výrazně usnadní a urychlí servisní práce v případě poruchy. Modernizace se týká i dvou křižovatek a přechodu pro chodce vedoucích přes protipovodňovou vanu.

„V rámci projektu dodáváme jeho technologickou část, konkrétně řídicí jednotky světelné signalizace - řadiče. Ty po naprogramování, testování a nainstalování přímo na křižovatce oživujeme a zajišťujeme jejich přechod na stálý provoz,“ říká Jan Panáček, provozní náměstek Divize automatizace silniční techniky společnosti AŽD. Řadiče jsou nově vybaveny i napájením kamer videodetekce dopravního proudu, prvky systému preference Integrovaných záchranných složek (IZS), připojením do dohledového centra či možností časového nastavení zvukové signalizace pro nevidomé.

„Je to akce důležitá pro bezpečnost dopravy ve městě, kterou nebylo možné dál odkládat. Moderní zařízení nám navíc poskytuje další možnosti k řízení dopravy v rámci zlepšení její plynulosti,“ uvedl primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický.

Zajímavostí je modernizace světelného signalizačního zařízení na křižovatkách Pražská - Přístavní a Přístavní - Hrnčířská a na přechodu pro chodce přes Přístavní ulici, vedoucí přes protipovodňovou vanu. Zde jsou nové řadiče propojené se stávajícím systémem řízení proměnného dopravního značení protipovodňové vany.

Tento systém je automaticky ovládán hladinovým radarem umístěným v čerpací stanici dešťových a povodňových vod, který neustále sleduje výšku hladiny řeky Labe. Stav proměnného dopravního značení je zobrazován na pracovišti Městské policie Ústí nad Labem, odkud je také možné toto dopravní značení vzdáleně ovládat. Světelné signalizační zařízení na uvedených křižovatkách tak automaticky reaguje na případné zatopení protipovodňové vany vodou.

Správu všech zařízení světelné signalizace na křižovatkách a přechodech v Ústí nad Labem zajišťuje společnost NTD group, která je i vedoucím společníkem tohoto projektu. Zajišťuje zde montáž nových řadičů a návěstidel světelného signalizačního zařízení s LED zdrojem.

V letošním roce projde modernizací větší část naplánovaných křižovatek. Křižovatky Malá Hradební - U Trati, Žižkova - Makro, Havířská - Spojovací či přechod na ulici Bílinská čeká jejich modernizace v příštím roce.

Seznam zmodernizovaných křižovatek a přechodů pro chodce:

Předmostí – Důlce
Přístavní – Hrnčířská
Přístavní – Drážďanská
Přechod pro chodce u nádraží
Panská – Revoluční
Panská – Brněnská
Špitálské náměstí
Sociální péče – Mezní
Masarykova – Štefánikova
Masarykova – Sadová
Havířská – K zahrádkám
Fibichova
Přechod pro chodce u Zimního Stadionu
Přechod pro chodce protipovodňová vana – Přístavní ulice

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru