Transport bijícího srdce do IKEM umožnili specialisté kliniky ústecké nemocnice Krajské zdravotní
Transport bijícího srdce do IKEM umožnili specialisté kliniky ústecké nemocnice Krajské zdravotní Foto: IKEM
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Již na 40 orgánů bylo letos transplantováno pacientům díky práci lékařů a sester Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. (KAPIM).

Nemocnice Krajské zdravotní, a. s., (KZ) se podílejí na výběru a indikacích dárců, přičemž dominantní roli v tomto hraje právě ústecká KAPIM, která dlouhodobě zaujímá přední místo v počtu indikovaných dárců v rámci České republiky. Díky specialistům KAPIM se mohl uskutečnit i transport bijícího srdce do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, s. p. o. (IKEM), jehož týmy na začátku října použily poprvé v Česku novou metodu odběru orgánu - srdce - umožňující jeho přesun ve fyziologických podmínkách od zemřelého dárce k příjemci.

"Lékaři KAPIM se podíleli na výběru dárce srdce a spolupracovali s transplantačním centrem při všech potřebných vyšetřeních. Zajistili také veškerou péči o dárce, včetně anesteziologické péče během samotného odběru orgánů," sdělil k participaci špičkového pracoviště KZ na mimořádné akci s IKEM MUDr. Josef Škola, EDIC, primář KAPIM ústecké Masarykovy nemocnice.

"Především je nutné kolegům z Krajské zdravotní poděkovat, že jsme právě u nich a s jejich pomocí mohli průlomovou metodu vyzkoušet. Je pro nás významná zejména tím, že se odebrané srdce napojí na přístroj, který simuluje fyziologické prostředí člověka. Srdce začne znovu tepat a my jsme schopni ho dostat do metabolicky optimální kondice a exaktně posoudit jeho použitelnost," popisuje prof. MUDr. Ivan Netuka, Ph.D., přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

IKEM ve své tiskové zprávě k transportu bijícího srdce, zveřejněné 21. října 2019, uvádí: "Jedná se o zásadní posun v kvalitě transplantací srdce v ČR a přináší větší šanci nemocným, že se nového orgánu dočkají. Nová metoda rozšíří nabídku možných orgánů k transplantaci a zároveň může pomoci při převozech na větší vzdálenosti."

V souvislosti s odběry lidských orgánů k transplantaci obecně primář Škola uvedl: "Odběr trvá zpravidla dvě až tři hodiny, v závislosti na počtu odebíraných orgánů. Nejčastěji jsou odebírány ledviny a játra, následují srdce a plíce. Někdy se odebírá též slinivka břišní a zatím vzácně děloha. Během operace je nejprve otevřena dutina hrudní a břišní, následně jsou orgány vypreparovány a propláchnuty chladným roztokem, který umožní jejich uchování ve funkčním stavu po dobu transportu. Poté jsou z těla vyjmuty a uloženy do přepravního boxu, nebo, jako v tomto případě, napojeny na zvláštní mimotělní oběh."

KZ se s IKEM navíc dohodla pro svou Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem na spolupráci v oblasti kardiovaskulární chirurgie. Memorandum o spolupráci letos v květnu podepsali za KZ předseda představenstva Ing. Jiří Novák, místopředseda představenstva Mgr. Radek Scherfer a generální ředitel Ing. Petr Fiala a za IKEM ředitel organizace Ing. Michal Stiborek, MBA.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru