Vlaky na Teplicku zrychlí, lidé z Litvínova získají přímé spojení s krajskou metropolí
Poklepalo se na železniční pražec. Foto: Ústecký kraj
Ústí nad Labem

Ústecký kraj -Železnice v podkrušnohorské oblasti Ústeckého kraje projde v následujícím období výraznou proměnou. Správa železniční dopravní cesty zde začala s modernizací hned na několika místech v okolí Teplic. Dokončení prací přinese nejen zvýšení traťové rychlosti, bezpečnosti provozu a komfortu pro cestující, ale díky elektrizaci také možnost přímého spojení Litvínova s krajskou metropolí.

Slavnostní zahájení tří staveb se uskutečnilo ve středu 6. listopadu v Teplicích, kam přijel také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Modernizace železniční infrastruktury je nezbytná pro rozvoj kraje, jelikož usnadní cestování nejen občanům, ale může být přínosem i pro nákladní dopravu,“ uvedl při slavnostním poklepání kladívkem na železniční pražec hejtman Bubeníček.

První akcí bude revitalizace a elektrizace trati Oldřichov u Duchcova – Litvínov. Dopravní koncept Ústeckého kraje počítá mimo jiné se zavedením přímých elektrických vlaků z centra regionu až do Litvínova. Součástí revitalizace trati je proto nutné vybudování trakčního vedení na dosud neelektrizovaném 1,5 kilometru dlouhém úseku mezi Loukou u Litvínova a Litvínovem. Stavební práce potrvají dva roky, úpravami projde přibližně 13,5 kilometru trati. Dokončení je naplánováno na červenec 2021.

Zvýší se také traťové rychlosti v úseku Oldřichov u Duchcova – Bílina. Cílem stavby je kompletní rekonstrukce výše zmíněného úseku, která umožní zvýšení traťové rychlosti až na 140 km/h. Termín dokončení celé stavby je v červnu 2022.

Poslední investicí bude rekonstrukce železniční stanice Řetenice. V případě Řetenic se počítá nejen s modernizací této stanice, ale také částí navazujících úseků do Oldřichova u Duchcova a do Lovosic. V samotných Řetenicích je navrženo ostrovní nástupiště dlouhé 120 metrů a vnější nástupiště s délkou hrany 50 metrů. Přístup na ně bude přes stávající lávku doplněnou o schodiště a dva výtahy. Realizovat se bude rovněž nové staniční a traťové zabezpečovací zařízení. Hotovo bude v srpnu příštího roku.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru