Strom u křižovatky odumíral, dlouhověká lípa musela jít k zemi
Zdroj: www.nestemice.eu
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Městský obvod Neštěmice na svém oficiálním webu informoval o kácení lípy v Sibiřské ulici. Kácení dlouhověké lípy malolisté s obvodem kmene 193 cm rostoucí na pozemku p.č.845 k.ú. Neštěmice u paty křižovatky ulice Sibiřská při vjezdu do ulice Mlýnská bylo provedeno evropským arboristou na základě pravomocného rozhodnutí správního orgánu OŽP o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les.

Před vydáním rozhodnutí bylo provedeno místní šetření, při kterém byl zhodnocen zdravotní stav dřeviny a její estetický a funkční význam.

Jednalo se o solitérní dominantu rostoucí při okraji frekventované ulice a parkoviště, bohužel zdravotní stav dřeviny byl velmi silně narušený. Koruna stromu byla více jak z 50 % proschlá, prosychaly kosterní větve i terminál, ústup koruny byl progresivní. Stav dřeviny nešel efektivně stabilizovat řezem, strom odumíral.

Estetický význam byl silně snížen prosycháním stromu. Zhoršená provozní bezpečnost zde převažovala nad estetickým významem stromu. Ekologický význam je průměrný, na místě nebyly zaznamenány okolnosti naznačující výskyt chráněných či ohrožených druhů živočichů (výletové otvory, zbytky těl či trusu atd.) Výskyt nebyl potvrzen ani v nálezové databázi ochrany přírody a krajiny. Ekologické funkce vázané na odumřelé dřevo je zde nutno posuzovat v kontextu vysokých požadavků na provozní bezpečnost silně urbanizovaného prostředí. Dřevina nebyla součástí významného krajinného prvku či územního systému ekologické stability krajiny a neplnila tedy funkce s těmito prvky související. Kácením se nemění matrice krajiny. Okolní vzrostlé dřeviny jsou schopny kompenzovat ekologické funkce pokáceného stromu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru