Tropické počasí na Ústecku bude pokračovat! Známe předpověď až do víkendu
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Poslední týden letošního meteorologického léta je prozatím stoprocentně tropický – jak v neděli, tak na startu tohoto týdne se na spoustě míst v Česku a mnoha dalších evropských zemích rtuť teploměru (zlehka) přehoupla přes hranici třiceti stupňů Celsia, čili oba dva dny byly tropické. Stejný osud čeká i dny nadcházející, takže tropickému počasí ještě rozhodně neodzvonilo. Nicméně nadále bude platit, že bez mraků to nepůjde, tedy o perfektně modré obloze od rána až do večera bude možné pouze snít.

V úterý 27. srpna se nad Pobaltím a jeho přilehlým okolím bude pořád udržovat střed tlakové výše, díky které si momentálně i Skandinávci užívají slunečného nebe a na své poměrně opravdu teplých teplot. Třeba v pondělí se v prakticky celém jižním Švédsku denní maxima pohybovala mezi 25 až 29 °C. Českou republiku čeká to samé, co o víkendu, to znamená velmi pozvolný příliv teplého, zároveň však vlhčího vzduchu ze Středozemního moře. A tak se znovu budou tvořit celkem četné přeháňky, lépe řečeno bouřky. Úterní den jako takový tak sluneční paprsky nabídne, avšak celodenní azuro nikoli. Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C.

Ve středu 28. srpna se ve smyslu povětrnostních podmínek nezmění ani ň, doslova. Tudíž v horách na Balkánském poloostrově, tak jako v horách českých i slovenských, se zas a znovu budou tvořit nejmajestátnější oblaka na světě, to jest kumulonimby. Především v ranních hodinách lze očekávat jasnou až skoro jasnou oblohu, posléze, hlavně v odpoledním čase, tvorba oblačnosti kupovitého rázu. A to v první řadě nad Krušnými horami. Navzdory tomu je ale možné, že opět nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C, ráno v minimu kolem 19 až 15 °C.

Ani ve čtvrtek 29. srpna paní troposféra s něčím novým nepřijde. V noci, pravděpodobně i ráno, jasno až skoro jasno, poté přibývání vysoké oblačnosti a nakonec, někdy po obědě, formování stratokumulů, kumulů a v neposlední řadě kumulonimbů. Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C, ráno v minimu kolem 20 až 16 °C.

Jaké teploty se v tuto chvíli rýsují na poslední prázdninový víkend?

  • 30. srpen: přes den 26 až 30 °C, ráno 18 až 14 °C
  • 31. srpen: přes den 27 až 31 °C, ráno 18 až 14 °C
  • 1. září: přes den 27 až 31 °C, ráno 18 až 14 °C

Sobota vypadá, že by mohla být plně zalitá sluncem, neděli by si naopak měla podmanit srážkově nevýrazná studená fronta, za kterou by se mělo dlouhodoběji ochladit. Jak tomu bude doopravdy, to ukáže až čas. Ostatně jako vždy. (SOJ)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru