Jarní teploty nám budou dělat společnost i na začátku dubna
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Poslední březnový víkend byl vskutku teplý, vždyť se odpolední teploty přiblížily dvaceti stupňům. Například v sobotu na několika stanicích v Česku rtuť teploměru zlehka překročila hranici 19,0 °C. Rovněž nedělní den přinesl hodnoty až kolem 19 °C, přičemž celkem teplo bylo i na horách. Například Nová Ves v Horách (cca 730 m n. m.) v sobotu naměřila až 14 °C, neděle pak byla s nanejvýše 12 °C o krapet chladnější. Co si pro nás ve svém úvodu připravil duben?

Pondělí 1. dubna si podmaní tlaková výše se středem nad Baltským mořem, a to svou jižní stranou. Letos tedy počasí na apríla hrát nebude. Zpočátku, v tomto případě hlavně v noci a možná ještě ráno, případně i dopoledne, nepřekvapí větší množství nesrážkonosných oblaků nad našimi chytrými hlavami, celkově ale bude vstup do nového týdne slunečný. Kvůli dodávce chladnějšího vzduchu ze Skandinávie (po přední straně té tlakové výše) se mírně ochladí, nejvyšší odpolední teploty zamíří do rozmezí 11 až 15 °C.

Hned s úterým 2. dubna nicméně přijde oteplení. Pročpak? Zmíněná oblast vyššího tlaku vzduchu se přesune více na východ, pročež se ocitneme na její zadní (západní) straně, v důsledku čehož povane teplonosný jižní vítr. Tož tak. Zároveň se však západoevropské země a v neposlední řadě Německo budou potýkat s tlakovou níží. Severozápad Čech se vlastně ve druhé půli dne ocitne de facto přesně mezi těmito tlakovými útvary. Co to znamená? Že úterý nebude snově zalité sluncem. Až do odpoledních hodin lze sice počítat s jasnem až skoro jasnem, ale pak se přižene oblačnost. Opět nesrážkonosná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

Středa 3. dubna jest komplikovaná. Mohou za to dvě oblasti nižšího tlaku vzduchu, jedna s centrem nad Severním mořem, druhá se srdcem nad severní Itálií. Značnou část starého kontinentu tedy bude spravovat pole nižšího tlaku vzduchu. Česká republika pobude na jeho přední straně, s čímž souvisí teplomilné jižní proudění. Jenomže západní Čechy budou tak trochu na hraně. Avšak modely počítají s tím, že chladnější vzduch nepůjde dále než do Karlovarského kraje. Takže? Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, ráno v minimu kolem 7 až 3 °C. Po obědě by se mohla objevit přeháňka anebo dokonce, teoreticky, slabá bouřka, nebe povětšinou bílošedé.

Ve čtvrtek by se nejvyšší odpolední teploty měly pohybovat okolo 10 až 14 °C. Mraků k tomu od rána až do večera dosyta, skromný deštík možný. Denní minima kolem 6 až 2 °C. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru