OBRAZEM: Stovky Ústečanů si užily Masopust
II. Ústecký masopust. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí Labem – Z dálky je slyšet tlukot bubnu a hvízdání píšťalek. Zástup maškar vedou dva medvědi s vránou následováni kapelou na chůdách, mažoretkami a zhruba tisíci Ústečany. Muž v masce opeřence provolává do megafonu rýmy na Masopust. Centrem Ústí prošel v sobotu (2. března) masopustní průvod.

Jarní veselí začalo v půl jedenácté dopoledne na Lidickém náměstí. Kromě vyhrávání kapely, sváteční atmosféru navodilo vystoupení mažoretek a věšení basy. Úderem jedenácté hodině se průvod maškar vydal v čele s primátorem Petrem Nedvědickým v masce medvěda do Ústeckého podzemí. „Jsem rád, že se nám povedlo i v nevlídném počasí vytáhnout tolik Ústečanů ven,“ pochvaloval si primátor. Kostým medvěda si zapůjčil v ústeckém divadle. „Hlavní představitel města si musí umět ze sebe udělat legraci, proto jsem se rozhodl pro tento kostým. Funkce primátora není jen o kravatě a obleku,“ dodal Petr Nedvědický.

Ústecký masopust pořádal odbor cestovního ruchu Magistrátu města Ústí nad Labem s Ústeckým podzemím druhým rokem. „Jsme překvapeni letošním zájmem Ústečanů. Přišlo jich třikrát více než v loňském roce. Mile nás to překvapilo,“ doplnila referentka Tereza Limburská.

René Růžička, kurátor muzea - Ústecké podzemí, doplnil, že v roce 2016 v areálu poprvé organizovali Masopustní zabíjačkové hody, které měli obrovský ohlas, protože návštěvníci na vlastní oči viděli porážku prasete, celý proces zabijačky, včetně výroby jitrnic, jelit, tlačenky a dalších vepřových pokrmů. „Celou dobu jsem měl, ale sen o masopustním průvodu, který projde částí města až k nám a tam uděláme zabijačkové hody, soutěže prostě zábavu pro rodiny s dětmi, jaká se v Ústí nad Labem nikde nedělá. Po dohodě se Statutárním městem Ústí nad Labem jsme začali spolupořádat Ústecký masopustní průvod maškar z Lidického náměstí a myslím si, že akce má velmi dobrou odezvu mezi občany,“ pochvaloval si kurátor muzea.

„Letos se prodalo 400 jitrnic, 100 jelit, 60 kilogramů tlačenky, 80 porcí prdelačky, 150 porcí zabijačkového guláše. Nechyběl grilovaný bůček, klobásy, škvarková pomazánka, škvarkové sádlo. K pití bylo vychlazené pivo, svařák, grog, víno červené i bílé. Stánek s pečivem chabařovické pekárny prodával škvarkové i bramborové placky, škvarkové tyčinky, masopustní koláče, kremrole, čerství chléb a další dobroty,“ doplnil k druhému ročníku Ústeckého masopustu René Růžička a zároveň pozval Ústečany na již IV. ročník Otevřených sklepů v Ústeckém podzemí, který proběhne 6. dubna.

FOTOGALERIE:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru