Ústecká zoo obhajuje akreditaci v prestižní Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Krásné Březno – V Zoologické zahradě v Ústí nad Labem proběhla v úterý 5. a ve středu 6. února 2019 významná událost pro akreditaci zahrady v prestižní mezinárodní organizaci – Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

„Naše zoo je jejím členem již od roku 1994, což ji zavazuje k dodržování standardů a doporučení chovu (tzv. guidelines), řídit se při přesunech zvířat zapsaných v Evropských chovných programech (EEP) vyjádřením koordinátorů, účastnit se jednání a konferencí apodobně,“ sdělil ředitel zoo Roman Končel.

Zhruba před dvěma lety začala EAZA kontrolovat a hodnotit své členské organizace na základě podrobného průzkumu, který probíhá nejprve prostřednictvím dotazníků a posléze i vlastní prohlídkou celého areálu včetně zázemí. „Kontrola se týká všech oblastí, které se provozu zoo týkají, tedy chovatelské práce, veterinární péče, technického zázemí či vzdělávacích aktivit. Na hodnocení se podílejí tříčlenné komise, které budou postupně kontrolovat všechny členské organizace, v současné době se jedná o 300 zařízení z 45 zemí. Do roku 2022 by měly být známy veškeré výsledky a způsobilost jednotlivých zařízení k fungování na odborné úrovni,“ uvedla v tiskové zprávě k projektu mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

„Hodnocení naši zoo se zhostila komise ve složení Joni Hut z EAZA Executive Office (Holandsko), Emmanuel Mouton, ředitel Réserve Zoologique de Calviac v Francii a zástupce Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO) David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec. Ve dvou náročných dnech proběhlo šetření v celé zoo, včetně úvodních prezentací a seznámení s jednotlivými činnostmi zoo, dále prohlídky pavilonů, expozic, chovatelského zázemí, přípravny krmiv, zooškoly a dalších zařízení. Jednání a náročná kontrola probíhala ze strany komise velice vstřícně a korektně, všichni zaměstnanci zoo byli jejím členům plně k dispozici. Následně bude probíhat zpracování výsledků, které bychom zhruba v květnu měli dostat k připomínkování či doplnění. Poté budou všechny informace předány výboru EAZA, který cca v září až říjnu vydá oficiální stanovisko, zda naše zoo standardy splňuje, popřípadě doporučí některé zjištěné nedostatky do určitého časového období k nápravě,“ doplnil závěrem Roman Končel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru