Krásné Březno - Do ústecké zoo dorazil ve čtvrtek 13. října nový samec tuleně obecného jménem Casper. Narodil se v AquaZoo Friesland, což je až v severní části Holandska poblíž města Leeuwarden. Jeho cesta do metropole Ústeckého kraje trvala osm a půl hodiny.

Nový obyvatel ústecké zoo. Foto: Věra Vrabcová

„V 9.00 hodin ráno naložila přepravní firma bednu s novým obyvatelem ústecké zoo do auta a v půl šesté ji již naši zaměstnanci vykládali. Casper byl úplně v pohodě, okamžitě z bedny vylezl, zprvu se trochu rozhlížel, ale po několika minutách vklouzl do bazénu za oběma samicemi, které jej zvědavě pozorovaly. Kontakt proběhl zcela bez problémů, takže návštěvníci již v našem bazénu mohou opět vidět tři tulení hlavy vykukující z vody," uvedla mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Komunikaci a jednání s pracovníky holandské zoo obstarávala zooložka Ilona Pšenková, která celý transport také organizovala. „Podle holandských kolegů je Casper velice zvídavý a nadšený, je ochotný se učit. Umí si vzít rybu z ruky, nechá chovatele, aby se ho dotýkali na těle, umí se dotknout ruky čumákem či dát pusu na tvář nebo si nechá aplikovat oční kapky. To vše je důležité při kontrole zdravotního stavu a případných veterinárních vyšetření," popsala zooložka.

„Casper žil AquaZoo společně se svými rodiči a sourozenci zhruba ve dvouhektarové přírodní nádrži. Nikdy u něho nepozorovali žádnou agresi vůči chovatelům či jiným tuleňům. V současné době tvoří jeho krmnou dávku 4 až 5 kg ryb denně, dostává sledě, makrely nebo huňáčky," dodala Ilona Pšenková.

Od prosince loňského roku byly obě samice bez samce, jejich partner Junior musel být bohužel utracen z důvodu akutního onemocnění trávicího ústrojí. Pitva prokázala invaginaci (vchlípení) střev a jejich následnou neprůchodnost. Chovatelé se na nového samce také těšili, protože chovná skupina je předpokladem k možnému odchovu. „Casper vypadá jako velice pohodové zvíře. Je vidět, že je zvyklý na kontakt se svými chovateli, nebojí se a již večer po svém příjezdu jsme jej krmili. Není zbrklý, ryby z ruky si bere velice jemně, na rozdíl například od Zoly, která byla po svém příjezdu před třemi lety schopna chytit nás při krmení za prsty," popsal chovatel Lukáš Ševcovic.

„Chov tuleňů v ústecké zoo se datuje k roku 2001, kdy ze Zoo Nordhorn přišel tehdy dvouletý Junior a tříletá samička Jenny. Po jejím úhynu v roce 2005 dorazila ze Zoo Odense roční samička Mary z dánské Zoo Odense a v roce 2013 doplnila skupinku dvouletá Zola z německé Zoo Karlsruhe. V roce 2010 jsme zaznamenali obrovský úspěch, neboť na svět přišlo první mládě tuleně obecného nejen v historii naší zoo, ale také v rámci českých a slovenských zoologických zahrad. Malá samička Jente bohužel po třech měsících náhle uhynula, příčinou byl otok mozku, ale i tak jsme získali z odchovu tohoto druhu ploutvonožců cenné zkušenosti," doplnila vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru