Jan Štípek z Ústí zaválel na Mistrovství Evropy v lezení na umělé stěně
Stupně vítězů. Foto: Jan Štípek (starší)
Sport

Ústí nad Labem – Jan Štípek (2008)z Rock Empire teamu z Ústí nad Labem na počátku měsíce července zaválel na Mistrovství Evropy. Stal se mistrem v lezení na obtížnost a boulderingu, více mistrem na rychlost a celkovým vítězem celého mistrovství kategorie U 10.

Po vydařeném Mistrovství České Republiky v Brně kde se stal Jan Štípek mistrem České republiky, se vypravil se svým týmem na neoficiální Mistrovství Evropy kategorie U10 na Petzen Climbing Trophy 2017 do St. Michael ob Bleiburg v Rakousku. Na závody se sjeli závodníci z celé Evropy - Švédska, Německa, Ruska, Ukrajiny, Bulharska a dalších mnoha států. Dokonce dorazili i závodníci z Austrálie a Kanady. Velké zastoupení měli i Slováci, z Čech dorazilo šest závodníků. Celkem ve všech kategorií bylo více jak 250 závodníků. Klání bylo rozděleno do tří dnů. První den se konala kvalifikace v rychlosti. Pouze čtyři nejrychlejší závodníci postoupili do finále. Druhý den ráno proběhly závody v boulderingu kde borci zdolávali osm cest. Večer již patřil klání v rychlosti. Třetí den se účastníci mistrovství utkali v lezení na obtížnost. Zdolávali dvě kvalifikační cesty, kdy šest nejlepších postupovalo do finále.

Jan Šípek z Ústí nad Labem po registraci dostal číslo 451, které rozhodlo, že nastoupil do závodů v rychlosti jako první. Lezli současně dva lezci vedle sebe, ale každý měl jinou cestu. Po vylezení si cesty vystřídali. Součet obou cest se sečetl a výsledek součtu rozhodoval o pořadí. Honzík v duelu vyhrál a pak už jen čekal na výsledky ostatních. Ve třetím duelu měl lepší čas Pavlov Matey z Bulharska (18,322 vteřin) a posunul Honzíka (18,451 vteřin) na druhé místo. A protože až do konce kvalifikace nikdo další lepší čas nedal, Honzík postupoval z druhého místa. Finále se šlo vyřazovacím způsobem - první se čtvrtým a druhý se třetím. Vítězové šli spolu o první místo a o třetím místě rozhodl čas ze semifinále. Honzík dostal Pichka Ihor z Ukrajiny kterého porazil a postoupil do finále s Pavlov Matey z Bulharska, na kterého bohužel ve finále, když mu uklouzla na začátku první cesty noha, nestačil a tak se stal vicemistrem Evropy na rychlost.

2007 stipek2

Závody. Foto: Jan Štípek (starší)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru