VIDEO: Tady je opravdová lyžařská magistrála! Okolí Cínovce nabízí skvělé trasy pro běžkaře
Krušnohorská lyžařská magistrála. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Cínovec - Jsou dvě hodiny ráno. Na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu mezi Komáří Vížkou, Cínovcem a Novým Městem vyjíždí rolba, aby byly ráno stopy perfektně upravené.

Začíná nový den. Mlhu pomalu, ale jistě střídá nad Krušnými horami únorové sluníčko. Ideální počasí na běžky. Dnes bude na magistrále rušno. Jsme ale na horách. Počasí se tu může někdy změnit během pár chvil. A tak místo sluníčka zase vládnou mraky. Sportovce to ale neodrazuje. Krása hor na hranicích s Německem vyniká za svitu slunečních paprsků i pod těžkými mraky vždy jinak.

Stojíme na Cínovci s naší průvodkyní. "Jsme na největším nástupním místě do běžeckých stop na trase Komáří Vížka, Cínovec, Nové Město, Moldava. Na území místní akční skupiny se staráme přibližně o čtyřicet kilometrů běžeckých tras," říká Ladislava Hamrová z MAS Cínovecko.

https://www.youtube.com/watch?v=VZ_VEZDQlrU

Jsou zde stopy pro turisty a amatérské sportovce, ale i středně těžké a těžké závodní trasy, které jsou homologované až pro dorostenecké závody. Co doporučit běžkařům, kteří tuto část Krušných hor neznají? "Určitě začít tady na Cínovci. Protože odsud je opravdu dobrá nástupní trasa, dobrá dostupnost, dobré prostory na parkování, možnost stravování, občerstvení," dodává Ladislava Hamrová.

Na dálnici D8 z Prahy stačí sjet v Teplicích směr Cínovec a jednoduše dojedete doslova až k běžkařské stopě. Úprava tras ale není snadná. Jak technicky, tak finančně. "Destinační agentura zřídila sbírkový účet, na který může každý přispět libovolnou částkou," přibližuje ředitelka Destinační agentury Krušné hory Petra Fryčková.

Byly vytvořeny i QR kódy, přes které je možno poslat příspěvek. Takovéto cedulky najdete u nástupních míst na běžeckou stopu. Na údržbu běžeckých stop dostala destinační agentura dotaci od Ústeckého kraje převyšující jeden milion korun. Dotace je rozdělena do osmi středisek od Loučné pod Klínovcem až po Petrovice, podle délky udržovaných stop. Celková délka tras v Krušných horách je něco málo přes 250 km.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru