Kde rodiče berou peníze a co všechno musí platit? To vše objevují děti prostřednictvím hry na dospěláky
Foto: Marta Vokurková
Zajímavosti

Ústecký kraj - Kde dospělí berou peníze? A co všechno musí platit? Kolik stojí rohlík, aktovka nebo nová televize? To vše žáci druhých tříd objevují v rámci výuky finanční gramotnosti v projektu Abeceda peněz. Zábavný program nyní absolvovaly děti z Roudnice nad Labem a v nejbližší době čeká i druháčky z Teplic a Ústí nad Labem.

Prostřednictvím hry na dospěláky se seznamují s tím, kam se vlastně během dne kutálí peníze. A trochu si uspořádají tu hromadu pojmů, které běžně slýchají. „Druháčci ze sebe mnohdy sypou slova jako hypotéka, nájem nebo pojištění. Ale vůbec netuší, co jsou mince a bankovky nebo kde rodiče získávají peníze,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která projekt Abeceda peněz připravila. V křížovce týkající se peněz tak děti bez mrknutí oka vyplní, že „Odměna rodičů za odvedenou práci“ začínající na písmena „VÝP----“ je „výpověď“.

Abeceda peněz je pro školy zdarma. Česká spořitelna ji připravila v rámci svých projektů finančního vzdělávání veřejnosti. Základy správného hospodaření už vštípila více než 50 tisícům školáků.

  • Nejmenším, školkovým dětem, nabízí Abeceda peněz tematické audio pohádky nebo hrací kartičky
  • Děti na prvním stupni si v ní mohou pod vedením lektorů vyzkoušet Den dospěláka nebo si s učiteli zahrát hru Začátky malého hospodáře
  • Starší školáci si mohou v projektu Podnikavá třída vyzkoušet, jaké to je vést vlastní obchod, během e-jarmarku se seznámit se základy online nákupu a prodeje nebo si organizací školních závodů natrénovat práci s rozpočtem a finančním plánováním.
  • Teenagery čeká napínavá počítačová hra Tajuplná cesta, v níž si musí poradit s telefonními tarify, platebními kartami, převody cizích měn nebo hledáním brigády.
  • Všichni se navíc mohou spolu se svými spolužáky zúčastnit soutěže ve finanční gramotnosti a vyhrát super ceny.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru