Orangutani z ústecké zoo se stěhují. Kam mají namířeno?
Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Jedněmi z nejznámějších zvířat ústecké zoo jsou bezesporu orangutani bornejští, jejichž chov započal za nepříliš šťastných událostí. V roce 1989 se zde natáčel film Marie Poledňákové Dva lidi v zoo, kvůli kterému přicestoval z jihovýchodní Asie pár velmi mladých orangutanů.

„Po příjezdu byli oba vyhublí a v dosti zuboženém stavu, což napovídalo, že s jejich původem není něco v pořádku. Po kontrole přiložených materiálů se ukázalo, že zoologická zahrada, odkud měli pocházet, neexistuje. Dalším šetřením se zjistilo, že byli pravděpodobně odloveni ve volné přírodě a stali se cílem nelegálního obchodu se zvířaty. Jejich zdravotní stav se díky veterinární péči zlepšil a za čas vypadali jako dvě roztomilá mláďata. Dostali také jména Ňuňák a Ňuninka. Ve filmu si díky jejich rozdílnému zevnějšku zahrál nakonec pouze Ňuňák. Po skončení natáčení již zůstali deponováni v naší zoo,“ uvádí tiskový mluvčí Matěj Kynšt.

Jejich původ ve volné přírodě byl přínosem pro evropskou populaci orangutanů bornejských chovaných v zoologických zahradách, neboť nejsou geneticky příbuzní s dalšími orangutany. Za jejich společné soužití se jim podařilo zplodit celkem pět mláďat. „První byla v 1998 samička Raja, která bohužel v jednom roce života uhynula. Po ní se narodil v roce 2000 samec Ámos, který dostal Ňuňákovo filmové jméno. Ten odcestoval do Zoo Apeldoorn v roce 2008, kde se již několikrát sám stal otcem. Dalším mládětem byl v roce 2007 samec Budi, který našel domov v zoologické zahradě v Kolíně nad Rýnem, kde i on zplodil potomky. Následovala samice Cantik, která je dodnes chována spolu se svou matkou. Posledním mládětem byla samička narozená v roce 2016, avšak po dvou měsících života uhynula,“ doplňuje zástupce ředitele Lukáš Štěrba.

0608zoousti12

Foto: ZOO Ústí nad Labem

Poslední léta však chovu nepřála, u samce Ňuňák musela být v listopadu 2017 provedena eutanázie kvůli vážnému plicnímu onemocnění. V ústecké zoo tak zůstala samice Ňuňinka a její dnes osmiletá dcera Cantik. „Obě samice mají pro chov orangutanů obrovskou cenu. Snažili jsme se zajistit pokračování chovu u nás, ovšem současný pavilon orangutanů je již z dnešních měřítek nevyhovující. Přestože právě vzniká projektová dokumentace na nový pavilon primátů, jeho realizace bude časově odpovídat rozsahu stavby, proto nám bylo koordinátorem chovu doporučeno přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení. Po dokončení nového pavilonu k nám budou přesunuti orangutani noví. Konkrétně by se mělo jednat o pár dospělých jedinců,“ přibližuje ředitel zahrady Ing. Roman Končel.

Obě orangutaní samice najdou nový domov v novozélandské Zoo Auckland. Jejich transport je v současné době plánován a bude realizován přibližně za šest až devět měsíců. „Naše zoo však dlouho bez orangutanů nebude. Koordinátor chovu již přislíbil dvě zvířata, konkrétně se jedná o osmiletého samce jménem Sungay ze zoo v Madridu a sedmiletou samičku jménem Daya ze Zoo Rhenen. Přestože nás odchod těchto zvířat mrzí, jsme rádi, že se obě samice znovu zapojí do chovu. Ňuňinka má ve svých třiceti letech stále vysokou pravděpodobnost rozmnožování. Pro samičku Cantik, jež právě dospívá, je ideální čas seznámit se s budoucím partnerem. Věříme, že novozélandský Auckland bude pro obě zvířata vhodným novým domovem,“ doplňuje Lukáš Štěrba.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru