Inspirace z jednoho města v Ústeckém kraji: V horkých dnech osvěžuje lidi mlha
Zdroj: www.litomerice.cz
Zajímavosti

Litoměřice - Nový mlžný stožár instalovala v úterý v ulici Na Valech na hodiny poblíž Tržnice Felixe Holzmanna firma Hennlich. Pro občany procházející kolem nabídne příjemné osvěžení v teplých dnech a zároveň v tomto místě sníží prašnost.

„Zařízení fungující na principu vysokotlakého rozprašování vody vytváří jemnou vodní mlhovinu, která se postupně odpařuje. Mlhovina obsahuje spektrum vodních kapiček o velikosti 20 až 50 mikrometrů, díky tomu se voda rozptýlí ve vzduchu dřív, než dopadne na zem,“ sdělil Martin Jonáš, tiskový mluvčí firmy Hennlich.

0608stozarkz1

Zdroj: www.litomerice.cz

Zařízení obsahuje tři ramena, na každém z nich je pět speciálních vysokotlakých trysek. Systém je napojený na vodovodní řad, za kterým je instalována vysokotlaká jednotka. Ta vytváří tlak až 60 barů, což umožňuje následné rozprášení vody. Zařízení spotřebuje jeden litr vody za minutu. „Důležitou součástí zařízení je možnost ovládat ho pomocí mobilní aplikace. Město si tak může samo regulovat, kdy je zařízení v provozu a kdy je naopak vypnuté,“ doplnil Jonáš.

Nyní bude systém fungovat 14 dní ve zkušebním provozu. Následně město podle ohlasu rozhodne, zda bude instalovat zařízení i na další místa. „Hned v první den provozu jsme zaznamenali velmi pozitivní reakce, což nás velmi těší. Není však jednoduché rychle instalovat další stožáry. Celý proces umístění je složitý,“ sdělil Pavel Gryndler, vedoucí Odboru životního prostředí na Městském úřadu v Litoměřicích.

0608stozarkz3

Zdroj: www.litomerice.cz

„V místě musí být přístup k vodě, elektrice, musí tam být prostor pro čerpadlo apod. Podmínkou hygieniků je také čistá pitná voda, která prochází speciálním procesem dezinfekce a úpravy,“ vysvětlil Gryndler.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru