Zákeřnou klíšťovou encefalitidou onemocní každý rok stovky lidí! VZP zvýšila příspěvek na očkování o 200 korun
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Na očkování proti klíšťové encefalitidě Všeobecná zdravotní pojišťovna za prvních šest měsíců letošního roku přispěla svým klientům 67 958 157 korun, což je více než za celý rok 2019.

Největší česká zdravotní pojišťovna chce své klienty motivovat ke zdravému životnímu stylu a zodpovědnému přístupu k péči o zdraví, proto tento oblíbený příspěvek navýšila v letošním roce na 700 Kč. Od ledna do června 2020 projevilo zájem o příspěvek na klíšťovku 98 171 klientů VZP.

Dle údajů Státního zdravotního ústavu každoročně onemocní v České republice klíšťovou encefalitidou několik stovek lidí. V roce 2019 se nakazilo touto nebezpečnou nemocí 774 lidí. Za první pololetí 2020 Státní zdravotní ústav eviduje již 158 případů nákazy klíšťovou encefalitidou.

Infikování klíštětem přitom mohou lidé předcházet, neboť na tuto nebezpečnou nemoc existuje účinná vakcína. Očkování je zároveň nejúčinnější prevencí. VZP svým klientům dlouhodobě nabízí z fondu prevence příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě. Do roku 2019 byla výše tohoto oblíbeného příspěvku až 500 Kč. V roce 2020 VZP tento příspěvek navýšila na 700 Kč. Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě mohou čerpat jak děti, tak dospělí.

V prvním pololetí loňského roku čerpalo příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě 29 604 dětských klientů VZP a 62 991 dospělých klientů VZP. Od ledna do června 2020 využilo tento příspěvek 31 756 dětí a 66 415 dospělých.

Ačkoli aktuální letní počasí tomu nenasvědčuje, aktivita klíšťat není utlumena. Lidé by si proto měli dát pozor a nepodceňovat možnost nákazy. Aktivitu klíšťat předpovídá vždy na nejbližší dny Český hydrometeorologický ústav.

Dle doporučení Státního zdravotního ústavu by správné odstranění klíštěte mělo proběhnout ve třech krocích. Nejdříve by mělo být vydezinfikováno okolí místa s přisátým klíštětem. Dále by mělo dojít k odstranění (vyviklání) klíštěte vhodným nástrojem, např. pinzetou. Posledním krokem je opětovná dezinfekce místa přisátí. Je potřeba mít na paměti, že s odstraněným klíštětem je potřeba zacházet jako s potenciálně infekčním materiálem. Klíště by nemělo být mechanicky drceno nebo mačkáno. Jako nejjednodušší způsob likvidace SZÚ doporučuje zabalení klíštěte do kousku papíru a následné zapálení na nehořlavé podložce.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány. Projevovat se může lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Nemoc může také zanechat trvalé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení kognitivní výkonnosti a v krajním případě smrt.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru