Televize Nova natočila ojedinělý dokument k 17. listopadu - Cesta ke svobodě!
Cesta ke svobodě. Foto: Televize Nova
Zajímavosti

ČR - Televize Nova v neděli 17. listopadu od 21.25 uvede ojedinělý a výpravný dokument Cesta ke svobodě. Dokument přináší silné příběhy lidí z fotografií, které pořídil fotograf Karel Bucháček během listopadové revoluce a které dlouhých třicet let ležely nepovšimnuty pod prachem v dřevěných truhlách. Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.

Dokument Cesta ke svobodě vznikal řadu měsíců. Na jeho začátku bylo zveřejnění několika fotografií Karla Bucháčka na Facebooku, na nichž se demonstrující lidé po letech poznali. Fotografie jim vrátily vzpomínky, které zachytila naše kamera. Velkou část natáčení zabraly také exteriérové a interiérové scény. Šlo o unikátní prostředí, které se přeměnilo zpět do roku 1989. „Mým hlavním cílem bylo, aby příběh revoluce vyprávěli obyčejní lidé. Tedy ti, kteří skutečně stáli v prvních řadách na demonstracích v roce 1989. Lidé, kteří často poznali, jaké to je dostat obuškem, být sražen k zemi vodním dělem nebo příslušníkem veřejné bezpečnosti. A to se myslím povedlo. Žádní politici, ale běžní občané,“ říká Michal Kratochvíl - režisér dokumentu.

„Cesta ke svobodě patří k jednomu z nejnákladnějších projektů, které jsme v posledních letech uskutečnili. Listopad 1989 změnil životy nás všech a důležitost této události byla pro nás hnacím motorem udělat dokument co nejlépe,“ prozradil ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska.

Osmdesátiminutový dokument Cesta ke svobodě už 17. listopadu od 21.25 na Nově.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru