RADY A TIPY: Kdy je dobré začít přikrmovat ptáčky?
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj - Venku se ochladilo, teploty klesly a často je sychrané počasí. Řada lidí určitě už napadla myšlenka začít sypat zrní ptákům do krmítek. Víme ale kdy začít s přikrmováním a co vůbec do krmítka patří? Tyt otázky jsme zjišťovali za vás.

Přikrmování

Doba, kdy je dobré začít s přikrmováním, je ideálně konec října a začátek listopadu. Teploty klesají a sehnat pro ptáky potravu je čím dál složitější. Při větších mrazech můžeme ptákům krmením i zachránit život. Odměnou za přikrmování je pak možnost pozorovat ptáky zblízka.

Čím krmit

Pro většinu u nás přezimujících opeřenců jsou to hlavně různá semena, jádra, bobule a jiné plody. Většina ptáků nejlépe přijímá slunečnicová semena. Vrabci nebo hrdličky uvítají také obilná zrna jako pšenici, proso a oves. Když necháme na podzim několik jablek na stromě, ocení to hlavně kosi a kvíčaly. Strakapoudy, sýkory či brhlíky mají nejraději tukové směsi v podobě lojových koulí. Zbytky z kuchyně do krmítek nepatří. Ptákům způsobují těžké zažívací potíže a mnohdy i smrt.

Věděli jste to?

Čím je ptačí tělo menší, tím rychleji ztrácí teplo. Proto tělo potřebuje více energie, aby dokázalo udržet stálou teplotu. Jenže sníh, zmrzlá půda, krátká délka dne komplikují ptákům potravu najít. Pro přežití dlouhé a dlouhé mrazivé noci si proto musí pták vytvořit dostatečné tukové zásoby. Jenže to není vůbec jednoduché. Aby opeřenci získali dostatek potravy, musí např. modřinky jejímu shánění věnovat 85 % času ze dne. Kos musí nasbírat dvakrát tolik bobulí, kolik sám váží.

Jak správně přikrmovat ptáky

  • Krmíme od listopadu do března.
  • Množství potravy přizpůsobujeme aktuálnímu počasí. Více krmiva dáváme, když je mráz a sníh.
  • Krmítko musí být alespoň 1,5 m nad zemí a dva metry od nejbližších stromů nebo keřů, a to kvůli predátorům.
  • Potrava musí být vždy chráněna před sněhem a deštěm.
  • Krmení pravidelně doplňujeme a krmítko čistíme od trusu a slupek.
  • Nikdy se nesmí dávat plesnivé nebo zkažené krmivo.
  • Z okolí odstranit velké skleněné plochy nebo nádoby. Ptáci do nich mohou narážet a vážně se poranit nebo zabít.
  • Lojové koule a tukové směsi se musí pověsit na stinná místa, na slunci se totiž můžou roztavit či žluknout.
  • Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídneme, tím více druhů pak můžeme pozorovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru