PTÁTE SE: Rostou borůvky? A jaké letos jsou? Vyrazili jsme do tradiční oblasti
Borůvky jsou na severu Plzeňska drobnější a méně sladké. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

ČR - Ptáte se, jestli rostou? Ne houby, na ty je opravdu moc sucho, ale borůvky. Vyrazili jsme do tradiční oblasti, která jim přeje, na sever Plzeňska. Borůvčí je i na některých místech v Krušných horách.

V okolí Žihle jsou borůvčí plné lesy. Borůvky jsou letos ale drobné, plody nejsou navíc tak sladké, jak byste nejspíš čekali. Na vině bude suché počasí. Pokud někam jedete, ověřte, zda není vyhlášen zákaz vstupu do lesa - opět kvůli dlouhotrvajícímu suchu. A dávejte pozor i na další věci, jak píšeme dále.

Sběr borůvek zakázán není. Naopak, sběr lesních plodů lesní zákon povoluje, ale za podmínky, že tímto sběrem nebude ničen les a nasbírané plody poslouží pro osobní potřebu nikoliv ke komerčnímu účelu. Množství sběračů borůvek, kteří se v těchto dnech ale pohybují volnou krajinou, působí škody. Často nerespektují hranice přírodních rezervací a vstupují i do přísně chráněných lokalit, kam je vstup mimo značené turistické cesty zakázán. Ke sběru používají kontroverzní česák, tzv. hřeben, který při neopatrném česání ničí porosty brusnice borůvky. Častým nešvarem jsou odpadky zanechané na místě sběru. Svými vozidly sběrači vjíždějí a parkují na místech, kam je jim vjezd zakázán.

Není výjimkou, že česače kontrolují Lesy ČR společně s Policí ČR.

I když je komerční sběr borůvek zakázaný bez potřebného povolení majitele lesa, můžete si je koupit. Litr se prodává u silnic v Ústeckém kraji za 80 korun. Takové borůvkové knedlíky z čerstvých lesních plodů vás v restauraci pak přijdou klidně i na 120 korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru