OBRAZEM: Chtějí řeky plné ryb! Členové organizace Greenpeace vyjeli na Labe, testovali vodu na přítomnost mikroplastů
7x foto: Ibra Ibrahimovič, organizace Greenpeace
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Členové organizace Greenpeace vyjeli včera (čtvrtek 6. září) na řeku Labe. Odebírali tady vzorky vody, které budou analyzovat na přítomnost mikroplastů. Budou hledat především mikrovlákna, která do vody unikají při praní prádla.

Odběry vody jsou součástí kampaně Plast je past, která má za cíl omezit všudypřítomné plastové znečištění. Aktuální vzorkování doplňuje fázi kampaně zaměřenou na mikroplasty. Součástí kampaň je i apel na české výrobce outdoorového oblečení, aby problém úniků mikrovláken z jejich výrobků začali řešit.

“Při jednom praní fleecové bundy unikne až milion malých vláken, které se skrze odpadní vody dostávají do řek a oceánů. Čistírna odpadních vod průměrného stotisícového města denně vypustí do řeky až 110 kilogramů mikrovláken. Již dnes existují způsoby, jak toto množství omezit, a proto se snažíme téma zviditelnit a spolu s lidmi zapojenými v hnutí Plast je past apelovat na výrobce syntetického oblečení, aby se tématu věnovali,” řekl Jan Freidinger z organizace Greenpeace.

0709greenpeace7

Vědci předpokládají, že v oceánech je 1,4 trilionu plastových mikrovláken, na každého člověka na planetě tak připadá 200 milionů mikrovláken. Ty ohrožují jak mořské živočichy, kteří si je pletou s potravou, ale následně se dostávají i do těla člověka. Například průměrný brit zkonzumuje ročně 70 tisíc mikroplastových částic. Právě mikrovlákna vzbuzují největší obavy v souvislosti s lidským zdravím, protože ty s nejmenším průměrem se mohou dostávat i do krevního řečiště a akumulovat v lidském těle.

“Stačí jen málo a můžeme množství mikrovláken účinně omezit. Komplexní řešení problému vyžaduje společnou akci mnoha aktérů - jak spotřebitelů, tak výrobců praček, provozovatelů čistíren odpadních vod. Hlavní odpovědnost ale leží na výrobcích textilu, ti by měly být hlavním motorem při hledání řešení,“ dodal Jan Freidinger.

Odebrané vzorky bude analyzovat laboratoř Greenpeace v britském Exeteru. Pro analýzu bude použita metoda Fourier Transform Infrared Microscopy (infračervená spektroskopie), obecně označovaná jako micro FT-IR, kterou používají nejvýznamnější vědecké ústavy. Greenpeace bude odebírat vzorky i zítra v Ústí nad Labem. V budoucnosti plánuje analyzovat na přítomnost mikropastů a mikrovláken i odpadní vody, čistírenské kaly a říční sediment. Výsledky anylýzy by měly být k dispozici do konce září 2018.

0709greenpeace2

0709greenpeace3

0709greenpeace4

0709greenpeace5

0709greenpeace6

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru