Česká obchodní inspekce stahuje z trhu nebezpečnou noční lampičku mimoně
Zdroj: www.coi.cz
Ústí nad Labem

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je nebezpečná noční lampička Mimoň, která není v souladu s bezpečnostními požadavky. Nedostatečně zajištěný kryt na baterie lze lehce otevřít. Uvolněné baterie může malé dítě polknout či vdechnout.

Česká obchodní inspekce identifikovala na trhu hračku - noční lampičku Mimoň, která má velikosti cca 7 cm. Je zhotovená z měkčeného bílého plastu. Ve spodní části je pouzdro s nezajištěným krytem, ve kterém jsou umístěny 3 knoflíkové baterie. Posuvným ovladačem se spustí efekt svícení, při kterém hračka v pravidelných intervalech mění barvy osvětlení. Na vnitřní straně pouzdra na baterie je v plastu vylisována informace o zemi původu – made in China. Výrobek je prodáván zcela bez obalu a bez jakýchkoliv identifikačních údajů.

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek není bezpečný, jelikož pouzdro, ve kterém jsou baterie uloženy, je možné otevřít bez použití nástroje pouhým smáčknutím výčnělku na plastovém víčku. Uvolněné baterie může dítě po vyjmutí z pouzdra vložit do úst a polknout či vdechnout. Výrobek tedy není v souladu s požadavky nařízení vlády a bezpečnostní normy (NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost). Článek normy jasně uvádí: „Knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Tento požadavek platí pro všechny hračky a v případě noční lampičky Mimoň nebyl dodržen.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci zákaz distribuce a stažení výrobků z distribuce (dle ust. § 18a odst. 3) a 4) zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky). Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX jako INFO 0082/18.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru